Фонд “Земеделие” става Разплащателна агенция за агропарите от Европа

На заседанието си в сряда парламентарната земеделска комисия одобри и преструктурирането на Държавния фонд “Земеделие” в Разплащателна агенция за разпределяне на директните плащания от ЕС за земеделие. Приетите текстове в Закона за подпомагането на земеделските производители предвиждат новият орган да бъде акредитиран от Министерството на земеделието и горите. В управителния съвет на агенцията ще влизат 11 души, сред които ще има представители на министерствата на земеделието и горите, на финансите, на икономиката и енергетиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на социалната политика. Един от борда ще бъде избиран за изпълнителен директор с 2/3 квалифицирано мнозинство от УС.

По предложение на Евдокия Манева от ДСБ депутатите приеха да има изисквания, на които да отговаря изпълнителният директор на Разплащателната агенция. Той трябва да е юрист или икономист, да има минимум 10 години стаж и да не членува в политическа сила, решиха народните представители да се запише в документа, който ще влезе за окончателно гласуване в парламента.

Дали обаче условието за безпартийност ще мине в пленарна зала е доста спорно, тъй като става въпрос за огромен финансов ресурс в размер на над 3 млрд. лв., които въпросната агенция ще разпредели само за периода 2007-2009 г.

Споделяне

Още от Бизнес