Фонд "Земеделие" търси складове за зърно

Конкурс за одобряване на складове за съхранение на пшеница, царевица, ечемик, сорго и неолющен ориз, обяви в понеделник Държавен фонд „Земеделие”. Кандидатите ще могат да подават документи до 19 октомври, съобщиха от фонда.

Те трябва да имат лиценз за публичен склад, издадена от министъра на земеделието и продоволствието или удостоверение за регистрация на зърнохранилище, издадено от Националната служба по зърното и фуражите (НСЗФ). Друго изискване е да са в близост до интервенционните центрове и капацитетът им да е поне 6 000 тона.

В избраните складове ще бъдат съхранявани количествата полски култури, които  ще бъдат изкупени от Интервенционната агенция.. За съхранението на зърното и различните дейности с наличните обеми, складовете ще получават заплащане. За вкарване държавата ще плаща 4.63 лв./тон за зърнените култури, а за ориз – 10.62 лв./т. За изтегляне тарифата е 3.75 лв./т за зърнените култури, а за ориз – 8.60 лв./т. За съхранение цената е 2.36 лв./т за зърнени култури и 6.57 лв./т.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?