Фонд "Земеделие" поема всички лихви по заемите за техника и млади стопани

Фонд "Земеделие" вече ще поема лихвите по кредитите за техника и за стопаните до 40 години за целия период от заема, а не само за гратисния му период, както беше досега. Това съобщи замеделският министър Мехмед Дикме на пресконференция във втортик.

Общият финансов портфейл на Държавен фонд "Земеделие" за 2005 г. е в размер на 257,5 млн. лева. Дикме уточни, че и през тази година фондът има ресурс от 180 млн. лева за предоставяне на лихвени кредити на фермерите за дългосрочни инвестиции в земеделието. От тези пари 100 млн. лева са предвидени за съфинансиране на проекти по програма САПАРД. 27 млн. лева са заделени за кредити по програма "Растениевъдство", 15 млн. лева - за програма "Животновъдство", 10 млн. лева - за купуване на селскостопанска техника.

Фондът предвижда 20 млн. лева за нови инвестиционни програми, отделени са и 8 млн. лева - за резерв за инвестиционно кредитиране.

Отделно от тези 180 млн. лева в плана на фонда за 2005 г. са предвидени и 8,5 млн. лева за преференции на земеделските стопани, под формата на капиталови субсидии или за поемане на лихви по кредитите /на земеделски стопани до 40 г., както и по регионалните програми - "Родопи" и "Северозападна България"/.

Новост през тази година е, че фондът вече ще поема лихвите по тези кредити през целия период на заема, а не както досега - само за гратисния период, отбеляза министър Дикме. За първи път фонд "Земеделие" ще поема лихви и по програма "Техника", като ще се поема целия размер на лихвите за всички кредитополучатели.

От 4 на 3 години се намалява гратисният период на кредитите за трайни насаждения с лозя. В този период кредитополучателят ще дължи само лихви по кредита.

Споделяне

Още от Бизнес