Фонд "Земеделие" разшири фермерските си програми

По-голям става обхватът на инвестиционните програми на Държавен Фонд "Земеделие" за животновъдство и за растениевъдство, съобщиха във вторник от Министерството на земеделието и горите. Управителният съвет на фонда е одобрил изменения и допълнения по двете програми.

Вече по програма "Животновъдство" на земеделските производители се дава възможност да закупуват и женски шилета. Срокът на погасяване на кредита е до 30 месеца, в това число гратисен период до 12 месеца.

По програма "Растениевъдство" пък се създава нова възможност за предоставяне на заеми чрез рефинансиране на търговски банки за възстановяване на оризови полета. Срокът на издължаване на кредитите е до 36 месеца, в това число гратисен период до 12 месеца.

Фондът е решил и какви ще са условията за подпомагане на фермерите от регионите на Програмата за развитие на земеделието и селските райони в Странджа-Сакар, кандидатстващи по програми "Растениевъдство" и "Животновъдство", допълниха от агроминистерството.

Към момента на селските стопани от регионите по Програмите за алтернативно земеделие в Родопите и за развитие на земеделието в Северозападна България, се предоставят капиталови субсидии и помощи за покриване на лихвата през целия период на кредита. 20% от размера на заема е капиталовата субсидия по Програмата за алтернативно земеделие в Родопите и 14 % - по регионалната Програма за Северозападна България. Субсидиите за покриване на разходите за лихва са в размер на 6 % при пряко кредитиране и 9 % - през търговска банка.

Земеделските производители от селските райони в Странджа-Сакар, както и тези от планинските райони на Северозападна България да ползват капиталова субсидия - 20 % от размера на кредита и субсидия за покриване на разходите за лихва през целия период на кредита, реши още Управителният съвет на фонда

12 общини от три области и два района за планиране са включени в териториалния обхват на Програмата за развитие на земеделието и селските райони в Странджа-Сакар, съобщиха още от земеделското ведомство. Става въпрос за бургаските общини Малко Търново, Приморско, Царево, Средец и Созопол, за ямболските Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа. В Хасковска област това са Свиленград и Тополовград.

Предварително условие за кандидатстване за финансиране по тази програма е регистрацията като земеделски производител, обясниха от агроведомството. Фермерите трябва и да живеят в някоя от общинити, включени в програмата, за да получат капиталови субсидии и помощи за покриване на лихвите.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?