Фондът "Адвент" плати 40 млн. евро за "Девин"

Инвестиционният фонд "Адвент Интернешънъл" e придобил приблизително 79% от акциите на "Девин" АД на минималната възможна цена от 3.06 лв. за акция, съобщи купувачът в четвъртък. Сумата по сделката е 40 млн. евро.

Водещата компания на пазара на бутилирани води в България и дистрибутор на безалкохолни напитки бе собственост на "Соравия Груп Австрия" и индивидуални акционери.

Съгласно изискванията на българското законодателство, “Адвент“ ще обяви търгово предложение за изкупуване на останалите акции на дружеството, търгувани на Българската фондова борса.

"Адвент интернешънъл", САЩ, присъства на българския пазар чрез "Хан Аспарух" АД, гр. Исперих – производител на керамични фаянсови и подови плочки. Дъщерното на "Адвент" — "Вива Венчърс", бе мажоритарен собственик на БТК, преди да го продаде на AIG.

"Девин" упражнява контрол върху "Девин Роял" ЕАД, Елин Пелин, и "Атлантик Дивайн" ЕАД, Девин.

Освен бутилирани минерални и изворни води, "Девин" предлага на пазара и газираната безалкохолна напитка "Everdrink", овкусената вода "Devin Fresh", спортната напитка "Fitness" и е дистрибутор на напитките “Ред Бул” и “Гранини”.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?