Фондът CVC става собственик на "Каменица"

Пивоварната компания Anheuser-Busch InBev (ABI) се е съгласила да продаде бирените си марки в девет източноевропейски държави на фонда за дялови инвестиции CVC Capital Partners (CVC) за 3 млрд. долара, съобщи Блумбърг в четвъртък, цитирана от Инвестор.бг. В България ABI е собственик на пивоварната "Каменица" АД.

Сделката е за 2.231 млрд. долара, като ABI има право да получи още до 800 млн. долара в бъдеще в зависимост от възвращаемостта на инвестицията на CVC.

Според условията на споразумението от CVC ще придобият операциите на ABI в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия.

CVC е постигнал споразумение също да произвежда и/или дистрибутира Stella Artois, Beck’s, Löwenbräu, Hoegaarden, Spaten и Leffe в изброените страни по лиценз от ABI.

ABI си запазва правото да произвежда и разпространява Staropramen в някои страни, включително в Украйна, Русия, САЩ, Германия и Великобритания.

Освен това ABI ще има правото на първа оферта да придобие обратно бизнеса, ако CVC реши да продава в бъдеще.

CVC ще плати 1.62 млрд. долара в брой и ще поеме задължения в размер на 448 млн. долара, предвиждат още условията на сделката.

CVC са получили заем за около 1 млрд. долара от група банки за финансирането на покупката.

Очаква се сделката да бъде финализирана до януари 2010 г. Консултанти на ABI по нея са били Barclays Plc и Lazard Ltd.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?