Фондът на Радосвет Радев купува банка в Молдова

Българският инвеститор ще връща доверието след банковата криза в страната от 2014 г.

Фондът на Радосвет Радев купува банка в Молдова

Бившият приватизационният фонд "Доверие обединен холдинг", основан от бизнесмена и председател на БСК Радосвет Радев, има разрешение да купи 64% от втората по големина банка в Молдова – Молдиндконбанк (Moldindconbank), съобщи Ройтерс.

От официално съобщение на сайта на Централната банка на Молдова става ясно, че тя дава предварително разрешение за продажбата на 64% от капитала на Молдиндконбанк в полза на българския фонд.

Той е описан като "европейски инвеститор", който идва в Молдова с "екип от мениджъри с широк международен опит в банковия сектор". "Доверие обединен холдинг" е една от най-важните компании в България", продължава съобщението. Според централната банка на Молдова сделката е добра възможност за развитие на Молдиндконбанк.

През септември 2017 г. холдинг "Доверие" е получил предварително разрешение за покупка на дял от друга банка в Молдова, но "по обективни причини" трансакцията не се състояла.

От бившия приватизационен фонд "Доверие", който се търгува на борсата в София и има около 148 000 акционери, заявиха за Mediapool, че към момента нямат никакъв коментар по въпроса. Няма и официално съобщение на интернет страницата му за одобрението.

На борсата обаче новината предизвика оживление, като цената на книжата на "Доверие" се покачи в сряда с 25%.

"Молдиндконбанк" ще бъде третата голяма банка в Молдова, която се продава на чуждестранен инвеститор като част от процеса на прочистване на банковата система, подкрепен от Международния валутен фонд и други донори, след като измама за 1 млрд. долара разклати икономиката на страната", коментира Ройтерс.

През 2014 г. 1 млрд. долара (около 12% от БВП на Молдова) изчезнаха от три молдовски банки чрез трансфери към офшорни компании, а за организатор на схемата бе посочен 27-годишният тогава бизнесмен и кмет на град Орхей Илан Шор, който впоследствие бе арестуван. Молдиндконбанк не бе сред източените банки, но скандалът, наречен "кражбата на века", предизвика криза на доверието в банковата система и улични протести. Тогава МВФ и Европейският съюз замразиха помощите си за страната, молдовската лея се срина, а инфлацията удари двуцифрени стойности.

Впоследствие, по договорка с МВФ властите започнаха да изпълняват програма за изсветляване на банковата собственост в страната.

Така, през юни 2015 г. три банки, включително Молдиндконбанк, бяха поставени под специален надзор. В резултат от него през октомври 2016 г. централната банка на Молдова пое управлението на Молдиндконбанк, след като установи, че няколко лица са държали близо 64% от капитала на банката без нейно разрешение, което е в нарушение на закона. Впоследствие, мажоритарният дял бе обявен за продажба, а заради липсата на достатъчно инвестиционен интерес сроковете бяха удължавани неколкократно.

По информация на международното издание "The Banker" пакетът акции в Молдиндконбанк се е продавал за около 44 млн. долара.

Подобен сценарий се разви и с най-голямата банка в страната - Агроиндбанк (Agroindbank). Консорциум, управляван от Европейската банка за възстановяване и развитие, купи 41% от трезора.

Целта е големите финансови институции в страната да станат собственост на прозрачни и авторитетни чуждестранни инвеститори.

През 2017 г. Молдиндконбанк бе замесена в скандала "Руска перачница" (Russian Laundromat), избухнал в резултат от разследване на в. "Гардиън" и още около 20 световни медии. Става дума за мащабна схема за пране на пари, чрез която между 2010 г. и 2014 г. руснаци са изнесли милиарди долари в Европа, САЩ и други държави.

Част от парите са минавали през Молдова, включително през сметки в Молдиндконбанк. В Молдова бе проведено мащабно разследване по случая, в резултат от което около 15 съдии, 10 висши банкови служители и централни банкери бяха обвинени, че са участвали в "перачницата".

Споделяне

Още от Бизнес