Фондът за лечение е платил терапиите на 1284 деца през миналата година

Фондът за лечение е платил терапиите на 1284 деца през миналата година

Фондът за лечение на деца е финансирал лечението на 1284 деца през миналата година, съобщи директорът му Павел Александров в петък.

От отчета стана ясно, че се задълбочава тенденцията от последните няколко години фондът да финансира все повече терапии на деца у нас, като заплаща необходимите медицински изделия, която никоя друга институция не поема. През миналата година три пъти повече деца са лекувани у нас, отколкото в чужбина. Финансирано е лечението в чужбина на 365 деца и са отпуснати средства за лечението на 919 деца у нас.

Бюджетът на фонда за миналата година е бил 12 млн. лв., като 11.7 млн. лева са били осигурени от държавния бюджет, а останалата сума е била от дарения. 7 млн. лева са отишли за лечение в чужбина, а за терапии у нас - 4 млн. лева.

За тази година бюджетът на фонда е в същия размер.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков призова гражданите да даряват средства за лечението на деца и посочи, че Министерството на здравеопазването напълно подкрепя дейността на фонда.

Той съобщи, че са били провеждани разговори с ръководството на здравната каса за възможността от следващата година тя да финансира медицинските изделия, от които болните деца имат нужда. Шарков коментира, че така ще се осъществява по-голям контрол върху медицинските изделия и ще се разтовари бюджетът на фонда, чиято основна цел е финансирането на лечение в чужбина, което не се извършва у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?