Фондът за лечение на деца е поел терапията на 55 българчета

55 болни деца са получили финансова помощ за лечението си от Център "Фонд за лечение на деца" през тази година, отчетоха в петък от Министерството на здравеопазването. Фондът е одобрил 41 деца за лечение в клиники в чужди страни като Германия, Франция, Австрия, Великобритания. Досега за лечение в чужбина са заминали 32 от одобрените деца, останалите 9 имат дата за по-късен период или чакат получаването ѝ.

Общо молбите, които са постъпили в центъра до 31 август са 87.

За лечението на 55-те деца са изразходвани над 2.2 млн. лева от средствата на фонда. До края на тази година бюджетът му възлиза на 3 млн. лв. Даренията към 18 август са 133 708 лв. от физически лица. Освен това след провеждането на изборите за европейски и български парламент от ЦИК са постъпили 815 000 лева. Тези средства са от депозитите на партиите, които не са набрали нужните гласове.

На последното си извънредно заседание на 2 септември Съветът на фонда разгледа три молби на деца. За лечението на двегодишния Х.С., който страда от заболяване на централната нервна система, ще се покани чужд специалист за операция в България. Съветът е разрешил да продължи лечението надруго дете в Лондон.

Следващото редовно заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца" ще се проведе на 17 септември и на него ще се разгледат 7 нови молби.

Споделяне

Още от България