Фондът за лечение на деца ще проследява ефекта от финансираните терапии

Проф. Владимир Пилософ, сн. БГНЕС

Промени в правилника на Фонда за лечение на деца предвиждат да се проследява ефекта от дадено лечение, а при необходимост от импланти за лечение в България те да се плащат, след като болницата се отчете пред фонда. Това съобщи директорът на фонда проф. Владимир Пилософ в петък пред БНР.

Промените предвиждат документите на кандидатстващите за импланти в ортопедията и неврохирургията да бъдат окомплектовани с всички нужни фактури за изделието, каза Пилософ.

Освен това кандидатстващите деца с детска церебрална парализа ще се разглеждат предварително от специален лекарски комитет, а след лечението у нас или в чужбина ще се проследява ефектът от него.

“Става дума за хронични заболявания, да могат тези пациенти периодично да минават на оценка през този специализиран център, в който мултидисциплинарно се разглежда случаят, но да има ясен план. Като минат шест месеца, детето пак трябва да дойде, не заради формалности, някой трябва да прецени има ли полза от лечението, което в момента се провежда, и съответно, ако е необходимо, да бъде коригирана терапията“, заяви той.

Директорът очаква средствата в бюджета да стигнат до края на годината. От септември фондът ще има нова информационна система, съобщи още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?