Фондът за лечение одобри терапиите на 40 деца, но отложи още толкова

Новото ръководство усложнява процедурите, родители се оплакват от комуникацията с чиновниците

Сн. БГНЕС
Лечението на 40 деца е било одобрено и на още толкова е било отложено по различни причини на последното заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в сряда. След заседанието представители на обществения съвет съобщиха, че от одобрените 40 деца 27 тепърва трябва да получат формуляр S2 за лечение в европейски болници от здравната каса в срок от 10 дни.
 
11 деца са били отложени, за да бъдат изпратени на различни консилиуми, а още 8, за да получат допълнителни становища от медицински специалисти. Още девет са отложени по други причини.
 
Откази са получили 13 деца, а едно е насочено към инициативата на държавния глава ”Българската Коледа”. 
 
Общественият съвет се събира за втори път след показните арести на бившето ръководство на фонда преди месец. Негови членове предупредиха, че се усложняват процедурите за изпращане на деца за лечение в чужбина, като се въвеждат допълнителни изисквания за медицински становища и се променят сегашните административни процедури. 
 
Така вече решението на Обществения съвет не е достатъчно основание за заминаването на дадено дете в чужбина, а то трябва да изчака и издаването на формуляр от здравното министерство или НЗОК. Въвеждат се и правила, с които определена група деца, вече няма да се разглежда приоритетно от фонда, а могат да чакат по няколко месеца, тъй като диагнозите им не изискват спешно лечение. В тази група попадат децата с детска церебрална парализа.
 
За днешното заседание бяха дошли разтревожени родители, които искаха да разберат дали и кога децата им ще бъдат одобрени. След показните арести в администрацията на фонда бяха назначени нови служители, като според родителите с тях се комуникира трудно и не получават необходимата информация. Налага им се да звънят многократно без да могат да получат необходимите разяснения. 
 
На този фон миналата седмица здравният министър Петър Москов увери, че фондът вече работи като часовник и лечението на нито едно дете не е забавено. 
 
От Обществения съвет обаче опровергаха твърдението му и съобщиха, че 39 деца, подготвени за одобрение на заседанието на 20 април, когато станаха арестите, все още чакат.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?