Фондът за лечение отново спъва терапията на деца заради нормативен хаос

Проблем се оказа изискването да се плаща за медицински изделия, купени само с обществена поръчка

Фондът за лечение отново спъва терапията на деца заради нормативен хаос

Заради нормативен хаос, само за седмица стана известен втори случай на дете, чиято терапия се бави от Фонда за лечение на деца. Проблемът е в изискване, залегнало в правилника на фонда – че той плаща само за медицински изделия, купени от болниците чрез обществена поръчка. Не винаги обаче болниците провеждат поръчки за скъпи и по-рядко ползвани изделия, а частните лечебни заведения изобщо не са длъжни по закон да го правят.

Осемгодишната Самуела страда от рядкото заболяване на прешлените спина бифида и сколиоза и се нуждае от операция и поставяне на импланти на гръбнака за близо 94 000 лева, като единствения екип, който може да извърши сложната интервенция, се намира в частната болница “Токуда”.

Още през февруари детето е одобрено за лечение от фонда. Оттам обаче не им казват, че частната болница, която единствена може да извърши операцията, няма проведена обществена поръчка за имплантите.

“В момента, в който подписахме договорите, директорът на фонда доктор Тинка Троева ни извика и каза, че не могат да преведат парите към болница “Токуда", разказа бащата на детето пред бТВ.

От болницата коментираха, че към момента са оперирани над 100 деца със сколиоза и се надяват държавата да намери решение на административния казус.

Според директора на фонда д-р Троева семейството може да избере друга болница, която има проведена поръчка за медицински изделия или отново да подаде документите на детето за лечение в чужбина. Това обаче ще отнеме поне още месец. Междувременно състоянието на Самуела се влошава.

По същата причина се бави и операцията на гръден кош на четиригодишната Мерал в “Пирогов“, тъй като болницата не е провела обществена поръчка за скъпото медицинско изделие, което трябва да ѝ се постави.

Изискването за проведена обществена поръчка за медицински изделия залегна в правилника на фонда като бариера срещу злоупотреби, тъй като е общоизвестно, че у нас цените на консумативите са на практика без контрол и понякога многократно надвишават тези в Западна Европа.

Законът обаче освобождава частните болници от задължението да провеждат обществени поръчки, дори когато се финансират с обществен ресурс.

От Пациентски организации “Заедно с теб“, които имат свой представител в Обществения съвет на фонда, обясниха, че проблемът идва от противоречивите указания, които болниците са получавали от старото и новото ръководство на фонда.

“От документите е видно, че директорът на Фонда за лечение на деца е изпращал решения за лечение на деца към болниците с текст, изискващ договор за обществена поръчка или какъвто и да е друг договор до края на 2016 г. В тези случаи администрациите на болниците са били подведени, че ще им се платят медицинските изделия без обществена поръчка, и те са лекували кандидатстващите деца. От 13 януари 2017 г. Директорът на Фонда изпраща писма вече с изискване медицинските изделия да бъдат само по обществена поръчка. Това е некоректно поведение към болниците с правила, оповестени постфактум“, заявява представителят на “Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

“От новото ръководство на Министерство на здравеопазването очакваме спешно разплащане на старите задължения, разрешаване на конфликта, сваляне на общественото напрежение и защита на имиджа на Фонда за лечение на деца“, се казва в позицията на организацията.

Пациентски организации “Заедно с теб“ подкрепят правилника на Фонда за лечение на деца и считат, че медицинските изделия трябва да бъдат плащани след обществени поръчки, тъй като се касае за изразходване на публични средства, независимо че законът освобождава определени лечебни заведения от това задължение.

“Решение има: на първо време очакваме частните болници да правят обществени поръчки за децата, които ще се лекуват със средства от фонда. В дългосрочен план изискваме да се намери решение за конторл на медицинските изделия, за които фондът заплаща - да бъдат с централизирана обществена поръчка или да преминат към НЗОК“, посочват от “Заедно с теб“.

Споделяне

Още по темата

Още от България