Фондът за лечение отново спъва терапията на деца заради нормативен хаос

Проблем се оказа изискването да се плаща за медицински изделия, купени само с обществена поръчка

Заради нормативен хаос, само за седмица стана известен втори случай на дете, чиято терапия се бави от Фонда за лечение на деца. Проблемът е в изискване, залегнало в правилника на фонда – че той плаща само за медицински изделия, купени от болниците чрез обществена поръчка. Не винаги обаче болниците провеждат поръчки за скъпи и по-рядко ползвани изделия, а частните лечебни заведения изобщо не са длъжни по закон да го правят.

Осемгодишната Самуела страда от рядкото заболяване на прешлените спина бифида и сколиоза и се нуждае от операция и поставяне на импланти на гръбнака за близо 94 000 лева, като единствения екип, който може да извърши сложната интервенция, се намира в частната болница “Токуда”.

Още през февруари детето е одобрено за лечение от фонда. Оттам обаче не им казват, че частната болница, която единствена може да извърши операцията, няма проведена обществена поръчка за имплантите.

“В момента, в който подписахме договорите, директорът на фонда доктор Тинка Троева ни извика и каза, че не могат да преведат парите към болница “Токуда", разказа бащата на детето пред бТВ.

От болницата коментираха, че към момента са оперирани над 100 деца със сколиоза и се надяват държавата да намери решение на административния казус.

Според директора на фонда д-р Троева семейството може да избере друга болница, която има проведена поръчка за медицински изделия или отново да подаде документите на детето за лечение в чужбина. Това обаче ще отнеме поне още месец. Междувременно състоянието на Самуела се влошава.

По същата причина се бави и операцията на гръден кош на четиригодишната Мерал в “Пирогов“, тъй като болницата не е провела обществена поръчка за скъпото медицинско изделие, което трябва да ѝ се постави.

Изискването за проведена обществена поръчка за медицински изделия залегна в правилника на фонда като бариера срещу злоупотреби, тъй като е общоизвестно, че у нас цените на консумативите са на практика без контрол и понякога многократно надвишават тези в Западна Европа.

Законът обаче освобождава частните болници от задължението да провеждат обществени поръчки, дори когато се финансират с обществен ресурс.

От Пациентски организации “Заедно с теб“, които имат свой представител в Обществения съвет на фонда, обясниха, че проблемът идва от противоречивите указания, които болниците са получавали от старото и новото ръководство на фонда.

“От документите е видно, че директорът на Фонда за лечение на деца е изпращал решения за лечение на деца към болниците с текст, изискващ договор за обществена поръчка или какъвто и да е друг договор до края на 2016 г. В тези случаи администрациите на болниците са били подведени, че ще им се платят медицинските изделия без обществена поръчка, и те са лекували кандидатстващите деца. От 13 януари 2017 г. Директорът на Фонда изпраща писма вече с изискване медицинските изделия да бъдат само по обществена поръчка. Това е некоректно поведение към болниците с правила, оповестени постфактум“, заявява представителят на “Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

“От новото ръководство на Министерство на здравеопазването очакваме спешно разплащане на старите задължения, разрешаване на конфликта, сваляне на общественото напрежение и защита на имиджа на Фонда за лечение на деца“, се казва в позицията на организацията.

Пациентски организации “Заедно с теб“ подкрепят правилника на Фонда за лечение на деца и считат, че медицинските изделия трябва да бъдат плащани след обществени поръчки, тъй като се касае за изразходване на публични средства, независимо че законът освобождава определени лечебни заведения от това задължение.

“Решение има: на първо време очакваме частните болници да правят обществени поръчки за децата, които ще се лекуват със средства от фонда. В дългосрочен план изискваме да се намери решение за конторл на медицинските изделия, за които фондът заплаща - да бъдат с централизирана обществена поръчка или да преминат към НЗОК“, посочват от “Заедно с теб“.

Още по темата
Още от България