Фондът за развитие на Ирак е отворен за измами, според KPMG

Иракското правителство бе разкритикувано при поръчан от ООН одит за начина на отчитане и изразходване на средствата за възстановяване.

В доклад на одиторската компания KPMG се посочва, че коалиционните власти нямат "ефективен контрол" върху разходите, пише в. Файненшъл таймс.

По този начин Фондът за развитие на Ирак, в който се акумулират средствата по проекти за възстановяване, е открит за измами.

KPMG също така посочват, че са срещнали "съпротива" от представители на преходната коалиционна власт в Ирак.

От офиса на компанията в Лондон заявиха пред Би Би Си, че не могат да коментират доклада.

Публикацията във Файненшъл таймс става в момент, когато ООН е разследвана за нарушения и злоупотреби с програмата "Петрол срещу храни", които са позволили на Саддам Хюсеин да облагодетелства както своето обкръжение, така и приятелски политици и организации по света.

Твърденията за нарушения се проверяват от ООН, Конгреса на САЩ и иракското правителство, след като редица публикации разкриха схеми на сериозна корупция в ООН.

Във Фонда за развитие на Ирак са акумулирани средства, останали от програмата "Петрол срещу храни", замразени авоари и приходите от продажба на суров петрол.

Файненшъл таймс посочва, че от миналия май досега във фонда са постъпили 20 милиарда долара. Той вече е разпределил 11.3 милиарда и има 4.6 милиарда, начени за изключителни нужди.

KPMG обаче посочват, че липсва система за проверка и мерки във връзка с начина за изразходването на тези пари.

В доклада на одиторите се заявява: " Временните коалиционни власти нямат ефективен контрол върху разходите на министерствата и индивидуалното изразходване на техните бюджети, където средствата са предоставени директно от коалиционните власти или чрез финансовото министерство".

Одиторите не са открили система за отчитане в Държавната компания за търговия с петрол.

Приходите от продажби на петрол са деликатен въпрос в следвоенен Ирак и върху тях ще бъдат правени проверки от Световната банка и МВФ след предаването на властта в страната на 30 юни.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?