Фондация апелира за връщане на български архиви от Москва

Фондация апелира за връщане на български архиви от Москва

Фондация "Свободна и демократична България” призова българските институции да направят възможното в страната да бъдат върнати национални архиви, засягащи историята на страната преди и по време на Втората световна война, както и събитията непосредствено след Девети септември 1944 г. Тези архиви се намират в Москва.   

"Апелираме към българските държавни институции да предприемат необходимите стъпки за разрешаване на един изключително важен и дълго отлаган проблем - връщане в България и предоставяне на достъп на българската научна и гражданска общественост до документи от първостепенна важност за българската история, които се намират в архивите на Руската федерация”, се казва в призива на фондацията.

Апелът може да бъде подкрепен на  www.bgpetition.com/za-bulgarskite-archivi/index.html .

"Добре известно е, че в дните след 9 септември 1944 година група български държавници, включваща регентите и членове на правителствата от периода 1940-1944 година, са арестувани и по-късно изпратени в Москва за разпити и провеждане на следствието, което подготвя процесите по т.н. Народен съд.

Заедно с тях са "арестувани" и изпратени в Москва значителни документални масиви на Министерския съвет, на Министерството на външните работи, на Министерството на вътрешните работи, на Министерството на войната, на Тайния кабинет на Двореца. В десетките хиляди страници отнети документи се съдържа съществена информация, засягащи ключови моменти от нашето минало. Достъпът до нея несъмнено ще позволи на изследователите по-цялостно да възстановят и по-задълбочено да анализират събития от българската история от втората половина на тридесетте и първата половина на четиридесетте години”, продължава апелът.

От фондацията напомнят, че след 1990 година въпросът за връщането в България на тези "арестувани" архиви е бил поставен за първи път в рамките на българо-руските междудържавни отношения от правителството на Димитър Попов, както и при официално посещение в Русия на президента на България д-р Желю Желев през 1991 година.

"За съжаление бързи резултати не са постигнати и беше необходимо да изминат повече от 15 години, преди въпросът да бъде повдигнат отново, макар и в разговори на експертно ниво, между Главното управление на архивите при Министерския съвет на България и Руската агенция за архиви”, продължава апелът.

Членовете на фондацията отправят призив до председателя на Народното събрание, президента и премиера активно да поставят този въпрос при всичките си контакти с руската страна в следващите месеци.

Фондация "Свободна и демократична България” е основана през 1991 г. от Димитър и Ивон Паница.

Споделяне

Още от