Фондация "Едмонд Демирджиян" връчва наградата си за млад художник

Фондация "Едмонд Демирджиян" връчва за втори път годишната си награда за живопис за млад художник.

Едмонд Демирджиян (1951-2009) е известен не само със силното си творчество, но и с позитивното си и подкрепящо отношение към младите таланти. Сред учениците му са някои от най-известните съвременни български живописци. Затова според Управителния съвет на Фондация "Едмонд Демирджиян" връчването на такава награда е изключително подходящ акт на почит към паметта на художника.

Изборът на журито (тази година негови членове са: Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева) се насочва към автори, които са в началото на своята творческа кариера, обещават интересно развитие и посветеност на изкуството.
След Минко Йовчев този път за носител на наградата е избрана Калия Калъчева. Тя е родена през 1986 г. През 2005 г. завършва Националното училище за изящни изкуства "Акад. Илия Петров” в София. През 2011 г. се дипломира като магистър по живопис в Националната художествена академия в София в класа на проф. Андрей Даниел.

Наградата се състои от предоставяне на възможност на младата художничка да покаже свои творби в престижна галерия в колективна изложба с Едмонд Демирджиян, грамота и парична сума от 1000 лева.
Изложбата се открива в софийската галерия "Ракурси” (ул. "Хан Крум" 4а) на 14 юли от 18 часа. Тогава ще бъде и церемонията по връчването на наградата.

Още по темата
Още от

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?