Фондация "Едмонд Демирджиян" за пети път връчва наградата за млад живописец

Една от представените в изложбата творби на Радоил Серафимов

Софийската художествена галерия "Ракурси“ и Фондация "Едмонд Демирджиян“ канят на 11 септември, четвъртък, от 18 часа на откриването на изложба на Едмонд Демирджиян и Радоил Серафимов и на връчването на Наградата за живопис и за обещаващо развитие и посветеност на изкуството.

 

Фондация "Едмонд Демирджиян" връчва за пети път тази редовна годишна награда за живопис за млад художник. Досегашните носители на наградата са Минко Йовчев, Калия Калъчева, Велислава Гечева и Любен Петров.

 

Журито в състав: Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева, Недко Солаков и Правдолюб Иванов, следи целогодишно развитието и изявите на младите художници. Изборът ѝ тази година е Радоил Серафимов.

 

Наградата се състои от предоставяне на възможност на младия художник да покаже свои творби в престижна галерия в колективна изложба с Едмонд Демирджиян, грамота и парична сума от 1000 лева.

 

Едмонд Демирджиян (1951-2009) е български художник, живял и работил в България и САЩ. През 1978 г. завършва специалност стенопис в Художествената академия в София при проф. Димо Заимов. От същата година участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Организира множество самостоятелни изложби. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта (с маслени и акрилни бои, темпера акварел) и графиката.

 

През 1994 г. получава зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ по закона за "изключителни заслуги в областта на изкуството”. До 1998 разделя времето си между България и САЩ. През 1995 г. получава престижната стипендия за живопис на американската фондация "Полък-Краснер”. През 2006 е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата за изложбата "Непоказвано от Едмонд".

 

Радоил Серафимов е роден през 1988 г. в Габрово. Учи в Средното художествено училище за приложни изкуства в град Трявна, специалност Иконопис. Завършва Живопис във Великотърновския Университет "Св. Св.Кирил и Методий". Участва в национални и регионални изложби.

 

Радоил Серафимов представя произведения, създадени в периода 2011-2014 г. Картините се отличават с остра наблюдателност и засилено чувство за цвят. Вдъхновени от заобикалящата действителност, композициите разкриват различна гледна точка. Изчистени от подробности и детайли, те показват живота в неговата тотална урбанизираност. Минимализмът на места се смесва с усещането за комикс, което предава още едно измерение на творбите. Това е първата самостоятелна изложба на Радоил Серафимов в София.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество