Фондация "Кадафи" съобщила отдавна, че медиците били изтезавани

Фондация "Кадафи" съобщила отдавна, че медиците били изтезавани

Фондация "Кадафи" обяви в петък, че от години е съобщавала за прилагането на изтезания на българските медици и палестинския лекар при разпитите им в Либия по обвиненията в заразяване на над 400 деца в болницата в Бенгази. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"От години говорим за злоупотреби и за случаи на изтезания в цял свят", е заявил пред агенцията източник от фондацията, която се ръководи от сина на либийския ръководител Муамар Кадафи Сейф ал Ислам.

"Това е гледната точка на фондацията. Съдът реши друго и ние уважаваме неговото решение", е казал източникът като визира оправдателната присъда на либийските офицери, посочени от медиците като техни мъчители.

Изявлението е по повод интервюто на Ислам пред телевизия „Ал Джазира” ден по-рано, в което той признава, че  шестимата медици са били изтезавани.

От фондацията припомнят, че след освобождаването на медиците е изразила своите резерви за оправдателните присъди срещу либийските полицаи, обвинени, че са изтръгнали с мъчения самопризнания.

Фондацията е информирала за злоупотреби по случая и изтъкнала лошата хигиена в болницата към момента на събитията, принуждавайки тогавашния либийски здравен министър да подаде оставка, предава още Франс прес думите на източника.

Интервюто на Сейф ал Ислам пред катарската телевизия с признанията за мъченията бе сред актуалните теми на големите чужди агенции и издания в петък.

Изданията, сред които големите френски вестници „Либерасион”, „Монд”, „Експрес”, „Трибюн”, британския „Гардиън”, „Интернешънъл хералд трибюн”, американските „Ню Йорк таймс” и „Вашингтон пост”, германски и руски издания се позовават на световните агенции, цитиращи интервюто, и акцентират, че от освобождаването си на 24 юли българките и палестинския лекар не спират да разказват  за нечовешките мъчения, на които са били подложени и изтезанията, които са изтърпели.

Сега синът на полковник Кадафи потвърждава техните твърдения, пише "Либерасион".

Изданията предават думите на сина на Кадафи, че медиците са били измъчвани с електричество и са били заплашвани, че семействата им също могат да пострадат. Синът на Кадафи обаче отрече някои от обвиненията на палестинския доктор Ашраф ал Хаджудж, отбелязват изданията. Палестинският лекар разказа за редица западни медии, че е бил бит, че срещу него са били насъсквани кучета, че е търпял електрошокове и безброй унижения.

Най-големият син на Кадафи често действа като дипломатически говорител на баща си, коментира „Вашингтон пост”. Твърди се, че е съдействал в преговорите със Запада, убеждавайки и полковник Кадафи да се откаже от либийските ядрени амбиции, а също, че е изиграл определена роля в последната фаза на сделката за освобождаването на българските медици, посочва още изданието.

В петък в Националната следствена служба (НСлС) в София започнаха разпитите на медиците във връзка с делото, заведено срещу либийските офицери, които са провеждали мъченията, съобщиха от службата, без да дават повече подробности.

Разпитите се провеждат от трима следователи, водени от Румен Киров. Поради това, че той излиза в отпуск, продължението на снемането на показания ще продължи по-късно.

Споделяне

Още от Европа