Фондация на ДПС регистрира над 1000 души за наблюдатели на вота

Фондация на ДПС регистрира над 1000 души за наблюдатели на вота

Неправителствената организация, близка до ДПС – Фондация "Младежка толерантност“, чийто офис се намира в централата на партията, регистрира над 1000 наблюдатели за изборите за Европейски парламент на 25 май, стана ясно в четвъртък, след заседание на ЦИК до късно вечерта в сряда.

Само с последното решение на Централната избирателна комисия от вчера организацията е вписала 922 имена. Малко преди това, същият ден, е регистрирала над 400 души.

Бройката на наблюдателите, които се отличават от партийните застъпници по това, че трябва безпристрастно да наблюдават изборите, е рекордна в българската история на провеждане на избори. До този момент нито една друга неправителствена организаиция не е успявала да събере подобна мрежа от наблюдатели.

С новия Изборен кодекс, приет преди месец, на наблюдателите бяха дадени широки правомощия. Те могат да присъстват на всички фази в изборния процес. Могат да гласуват и където пожелаят, без предварителна заявка за това, както трябва да направи всеки, който в деня на вота се намира извън населеното място, в което е регистриран като гласоподавател. 

Огромният брой на наблюдателите предизвика и мини скандал на заседанието на комисията. Цветозар Томов от квотата на ГЕРБ посочи, че трябва да се преустанови практиката партиите да регистрират като уж независими наблюдатели свои дъщерни неправителствени организации и гласува "против" регистрацията на тези на "Младежка толерантност". Той настоя и за промяна в Изборния кодекс, според която такива НПО да бъдат отстранявани от мониторинга на вота.

Опонира му секретарят на ЦИК Севинч Солакова от квотата на ДПС. Според нея Томов имал предразсъдъци, защото голяма част от регистрираните наблюдатели били с турски имена.

Председател на организацията, която се намира в централата на ДПС, пък е  Икмал Джомова, пресаташето на екоминистерството и бивш кандидат за евродепутат от листата на ДПС.

Доскоро партиите регистрираха голям брой застъпници, каквато опция им даваше изборния закон. По този начин формациите официално „наемаха“ хора, които да следят за нарушаване на правата на даден субект в изборния ден. Неофициално, обаче това бе начин за законово уредено купуване на гласове. Изборният кодек наложи ограничения на поголовното наемане на застъпници.

Движението за права и свободи, обаче очевидно е открило вратичка в закона и под благовидния формат на независими наблюдатели, успя спазвайки нормативната база, да даде възможност на над 1000 свои привърженици да имат достъп до всички фази на изборния процес – от началото на дена на вота, до преброяването на резултата.

Междувременно на страницата на ДПС се появи обръщение на лидера на партията към българите в Западна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България