Фондация на ДПС регистрирала нищо неподозиращ учен за свой наблюдател

Астрофизик намери името си сред почти 2000 наблюдатели, регистрирани от "Младежка толерантност"

Фондация на ДПС регистрирала нищо неподозиращ учен за свой наблюдател

Астрофизикът Роса Виктория Муньос Димитрова с изненада е открила името си в списъка на дъщерната на ДПС организация "Младежка толерантност", която регистрира рекорден брой от почти 2000 наблюдатели за евроизборите на 25 май. В публикувания списък тя вижда и името на свой приятел, който също няма нищо общо с фондацията на Движението за права и свободи.

С новия Изборен кодекс, приет през месец март, на наблюдателите бяха дадени широки правомощия. Те могат да присъстват на всички фази в изборния процес. Могат да гласуват и където пожелаят, без предварителна заявка за това, както трябва да направи всеки, който в деня на вота се намира извън населеното място, в което е регистриран като гласоподавател.

За да бъда регистриран някой за наблюдател, съответната организация, която го включва в своята мрежа, притежава всички негови лични данни – три имена, ЕГН и номер на личната карта.

Не е ясно какъв може да бъде интересът на дадена организацията да регистрира като свои наблюдатели нищо неподозиращи хора, тъй като за да бъде допуснат до отделните фази на изборния процес, акредитираният в ЦИК представя освен документ, издаден от комисията, и лична карта.

"Работя като астрофизик в Националната Астрономическа Обсерватория -Рожен към Института по Астрономия на БАН. Тъй като след по-малко от две седмици ни предстои годишна конференция в гр.Шумен, активно обменяме писма с колегите, за да следим актуалната програма. Понеже имената ми не са с български произход, понякога колегите правят грешки при изписването им. След като изпратих писмо с точното изписване на имената ми, колегата, отговорен за програмата ми, изпрати линк от БТА, в който фигурираше моето име. Линкът съдържаше имената на лицата, които са избрани и регистрирани за наблюдатели от фондация "Младежка толерантност", разказва пред Mediapool Димитрова.

"В последните 5 години не съм се подписвала в никакви подписки и никога не съм била наблюдател от името на фондация "Младежка толерантност". Нямам представа кои са, нито познавам техни членове", казва още тя.

Докато разглежда списъка с имената, Роса се натъква и на данните на свой приятел – Даниел Кирков. Пред Mediapool той също обясни, че никога не е имал нищо общо с неправителствената организация на ДПС. "Не съм давал данните си на никого, не искам да бъда наблюдател, още по-малко на организация, свързана с партия", твърди Кирков.

Той обясни също, че възнамерява да подаде оплакване до ЦИК.

От комисията не можаха да обяснят как е възможно да се е случила подобна злоупотреба. "ЦИК не може да изрази позиция без да е постъпил сигнал в комисията. Ако действително хора са попаднали в такава ситуация, те задължително трябва да потърсят правата си и да съобщят на комисията", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томовов.

Роса Димитрова каза, че в петък следобед е подала жалба по електронен път.

И тя, и Кирков имат предположение как имената им са попаднали "ненадейно" сред наблюдателите на фондацията, близка до ДПС. Преди няколко години двамата са били регистрирани като наблюдатели от страна на "Новото време".

"Това е първият и последният път, в който съм участвала под някаква форма в изборния процес. И понеже и двамата с Даниел Кирков помагахме тогава, предполагам, че някой просто е "ползвал" данните", допусна Димитрова.

Председателят на дъщерната на ДПС фондация и шеф на пресцентъра на екоминистерството Икмал Джомова не бе открита за коментар на случая. От пресцентъра на ведомството обясниха, че шефката им не е в сградата, а от "Младежка толерантност" казаха, че "пътува" и ще се обади, когато може.

Фондация "Младежка толерантност", която се помещава в партийната сграда на ДПС, създаде прецедент с огромния брой на наблюдателите, които регистрира преди седмици.

Случаят предизвика и минискандал на заседанието на ЦИК. Цветозар Томов посочи, че трябва да се преустанови практиката партиите да регистрират като уж независими наблюдатели свои дъщерни неправителствени организации и гласува "против" регистрацията на хората, предложени от "Младежка толерантност". Той настоя и за промяна в Изборния кодекс, според която такива НПО да бъдат отстранявани от мониторинга на вота.

Опонира му секретарят на ЦИК Севинч Солакова от квотата на ДПС. Според нея Томов имал предразсъдъци, защото голяма част от регистрираните наблюдатели били с турски имена.

Председател на организацията, която се намира в централата на ДПС, пък е  Икмал Джомова, пресаташето на екоминистерството и бивш кандидат за евродепутат от листата на ДПС.

Доскоро партиите регистрираха голям брой застъпници, каквато опция им даваше изборния закон. По този начин формациите официално "наемаха“ хора, които да следят за нарушаване на правата на даден субект в изборния ден. Неофициално, обаче това бе начин за законово уредено купуване на гласове. Изборният кодекс наложи ограничения на поголовното наемане на застъпници.

Движението за права и свободи, обаче, очевидно е открило вратичка в закона и под благовидния формат на независими наблюдатели, успя, спазвайки нормативната база, да даде възможност на над 1700 свои привърженици да имат достъп до всички фази на изборния процес – от началото на дена на вота, до преброяването на резултата.

До момента в публичното пространство не е изтичала информация за "фалшиви" наблюдатели. За сметка на това тази година за пръв път ЦИК даде възможност на гражданите да проверяват дали данните им са използвани за партийните подписки, с които формациите получават регистрация за избори. Проверките показаха, че почти няма партия, която да не е ползвала "подписи - фантоми".

Споделяне

Още по темата

Още от България