Фондация настоява за отделен избирателен район за българите в чужбина

Фондация "Гласуване без граници" следи с подчертан интерес работата на временната парламентарна комисия за изработване на изборен кодекс във връзка с гласуването на българските граждани временно или постоянно пребиваващи в чужбина. Това се казва в разпространено съобщение от фондацията.

От организацията напомнят, че в интервю отпреди няколко дни председателят на временната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) е посочила няколко отправни точки за гласуването на българите в чужбина, които да залегнат в кодекса:

- възможност на българите в чужбина да гласуват на парламентарни и президентски избори, включително в избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства при стриктно регламентиране на процедурите, гарантиращи честността на изборния процес

- стартиране на пилотен проект за гласуване по интернет от чужбина

- принципна подкрепа на включването на българските граждани в чужбина в политическия живот на страната, вкл. и на тези, които имат и друго гражданство, което би наложило промяна на член 65 ал.1 от Конституцията, въвеждащ ограничения на пасивното избирателно право

"Гласуване без граници" отбелязва още, че комисията е взела предвид предложенията, които тя формулира в серия от статии, експертни доклади и становища, внасяни в Народното събрание от ноември 2009 до момента.

Според фондацията има и още един важен проблем, който все още не е засегнат.

Става дума за обособяването на избирателен район "чужбина", в който българите зад граница да могат да гласуват за кандидатски листи, включително с преференциален вот, така както и българските избиратели в страната. По сега действащия избирателен закон  гласовете на българите в чужбина се преливат към гласовете, подадени в страната. Това обезсмисля вота и обезкуражава българските граждани зад граница. От друга страна деформира вота на избирателите в страната, смятат от фондацията и дават пример, според който над един милион българи в чужбина все още нямат свой представител в Народното събрание и България остава единствената балканска държава без институционална връзка със своята диаспора.

Затова "Гласуване без граници” предлага обособяването на избирателен район за българските граждани в чужбина да намери място в изборния кодекс, се казва още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?