Фондация призова владиците, служили на ДС, да се оттеглят в манастир

От родовата фондация "Митрополит Методий Кусев", която носи името на първия старозагорски архиерей на Българската православна църква, призовават владиците, сътрудничили на ДС, към покаяние и оттегляне в манастир за известен период от време.

Пред БНР Радка Кусева - изпълнителен директор на фондацията, заяви, че изваждането на досиетата на митрополитите в БПЦ води до огромна загуба на обществен престиж на Светия синод, понеже за голяма част от българите клирът се отъждествява с църквата.

"Оповестяването на досиетата трябва да бъде само началото на един задълбочен и добронамерен разговор за проблемите на българската църква, а църковната интелигенция, която е част от гражданското общество, трябва да покаже път и изход за останалите миряни", се казва в съобщението от фондацията.

"Това петно може да бъде измито само от архиереите.Ако те не се оттеглят в манастирско уединение за по-кратък или по-дълъг период от време, за да възстановят част от личния си престиж, ще докажат, че за тях мисията на Църквата е по-маловажна от материалния комфорт, в който живеят", продължава съобщението.

От фондацията напомнят, че "в период на криза обществото още повече се нуждае от светли личности и духовни водачи" и припомнят думите на митрополит Методий Кусев, че "само възпитанието в духа на християнството може да направи Отечеството ни честито и славно".

Споделяне

Още по темата

Още от България