Фондация "Кадафи" обеща да осигури свиждане на медиците ни с техните роднини

Фондация "Кадафи" се е ангажирала да съдейства роднините на осъдените български медици да ги посетят в затвора в Триполи още преди Коледа. За това съобщиха от Министерството на външните работи, от където миналата сряда помолиха за помощ фондацията, оглавявана от сина на либийският лидер Муамар Кадафи.

В понеделник външният министър Соломон Паси отказа да прогнозира кога ще бъде делото по обжалването на смъртните присъди срещу медицинските сестри. Присъдите им бяха произнесени на 6 май т.г. от Наказателния съд в Бенгази.

Междувременно стана ясно, че френският президент Жак Ширак ще посети Либия на 24 ноември, предаде АФП, цитирайки либийски официален представител. Ширак ще пристигне в Либия заедно с други европейски лидери, но не се съобщават подробности за визитата.

Агенцията припомня, че Либия се опитва да си възвърне международната легитимност, като се отказа от производство на оръжие за масово поразяване и като сключи споразумение с най-малко три европейски държави, в това число и Франция, да изплати обезщетение за минали терористични атентати. От своя страна ЕС постави разрешаването на проблема със смъртните присъди на българските медици като една от основните теми в преговорите си с Либия.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: