Фондация “Теодора Захариева“ ще работи за здравни каузи

Близки и сподвижници на Теодора Захариева учредиха фондация на нейното име, която ще набира средства от дарители и ще работи за профилактика и ранна диагностика на заболяванията, за подпомагане на хора със здравословни проблеми, за стимулиране на медицинското образование и насърчаване на научните изследвания.

Захариева стана първата българка, успяла да осъди Министерството на здравеопазването заради липсата на лекарства за онкоболните. През 2005-та година тя прекъсна лечението си, за да организира протест и тридневна гладна стачка срещу бездействието на институциите и забавянето на животоспасяващите лекарства. След спечелването на битката с държавата Захариева се посвети на обществена дейност в помощ и подкрепа на други пациенти с различни заболявания. Тя почина през януари тази година след 13-годишна борба с рака.

 

"Участвам и подкрепям на сто процента фондацията - харесва ми идеята да има нещо, което да е в името на моята майка, а не в нейна памет", обясни дъщерята на Теодора - Ива Захариева.

 

Председател на управителния съвет на фондацията е адвокат Асен Георгиев от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), основан от Захариева. Той коментира, че фондацията ще се стреми не да критикува, а да обединява, докато критиките и опозицията ще останат в работата на ЦЗПЗ.

 

“Фондацията ще продължи да развива дейността на Теодора в защита на здравето на пациентите, в подкрепа на развитието на гражданското общество и обединяването на усилията на институции и организации за по-добро здравеопазване. Тя е учредена не в памет на Теодора, а в нейно име и в името на живота, защото Теодора ще остане в настоящето", коментира Иван Димитров, председател на федерация "Български пациентски форум".

 

Сред учредителите е и главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков, който заяви, че Захариева се е борила с еднакъв хъс както за пациентите, така и за българските лекари.

Споделяне

Още от България