Фондацията на Божков търси ЮНЕСКО заради изземането на антиките му

Фондацията на Божков търси ЮНЕСКО заради изземането на антиките му

Фондацията на Васил Божков - "Тракия", която стопанисва частния му музей и антиките в него, стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО във връзка с едноседмичните опити за незаконно изземване на частната колекция. Това съобщиха от фондацията в петък и уточниха, че процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.

Божков, срещу когото бяха задочно повдигнати 7 обвинения, преди седмица открит в Обединените арабски емирства, от където българските власти ще поискат да бъде екстрадиран. Миналата седмица полицаи и прокурори влязоха в сградата на компанията на Божков "Нове холдинг", където се помещава музеят му.

Тогава фондация "Тракия" обяви, че те са искали да изнасят ценните предмети в чували и кашони, което може да ги повреди. Министерството на културата и прокуратурата отрекоха информацията, а главният прокурор Иван Гешев я определи като "фалшива новина".

"Във връзка с изявленията от страна на Прокуратурата, че има спекулации и "хибридна атака" относно твърдението за изнасяне на културни ценности в чували и кашони, прилагаме видео материал от 29 януари т.г., на който ясно се вижда изземването на законни културно-исторически ценности от лабораторията на Фондация "Тракия" на ул. "Дунав" в кашони и чували", съобщиха от фондацията.

От там пуснаха запис от охранителни камери, на който се вижда как мъже изнасят чували и кашони. Твърди се, че те се изземат от лабораторията на фондацията.

Министърът на културата Боил Банов определи видеото като "комично". "Ако това са кадрите, без да работя в специализираните органи, само ще се усмихна ехидно", каза той пред бТВ.

Добави, че в момента се прави опис на предметите от колекцията в частния музей на Васил Божков и досега нищо не било изнесено.

Заради намерението на властите да изземат колекцията, фондация "Тракия" е поискала от ЮНЕСКО да изпрати международни експерти, които "да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции".

"Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време", заявил в разговор по телефона неназован директор на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО, твърдят от фондацията. Тези експерти трябвало да проверят документите, причините за изземването, всяка индивидуална опаковка, контейнерите за транспорт, транспортните средства, застраховките и мерките за съхранение и транспортиране.

"В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена", твърдят от фондация "Тракия".

От там заявяват още, че "до момента представителите на прокуратурата многократно действат в разрез с действащото законодателство и показват неприемливо и нехуманно отношение към присъстващите членове на фондацията".

"Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват международни правила и конвенции за опазване и защита на културните ценности, собственост както на държавата, така и на частни колекционери", казват от фондация "Тракия".

В петък министърът на културата Боил Банов каза за пореден път, че регистрирани официално са 212 предмета от колекцията на Божков, които по документи са собственост на фондация "Тракия". За други 2700 предмета, чиито собственик бил Божков, била поискана регистрация, но заради вратичка в закона не била доведена до край. В следващите два месеца по нареждане на прокуратурата ведомството трябва да провери всички антики в колекцията на бизнесмена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?