Фондацията на Сорос ще остане в Унгария въпреки заканите на правителството

Джордж Сорос
Фондация "Отворено общество" на американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос ще продължи да работи с неправителствени организации в Унгария и да ги финансира въпреки заканите на правителството в Будапеща, че "ще измете" всякакви групировки на гражданското общество, финансирани от чужбина и работещи срещу интересите на страната, съобщи Ройтерс.
 
В изявление, изпратено до агенцията, президентът на местния филиал на Соросовата фондация Кристофър Стоун заявява, че тя ще продължи на работи за своята мисия "за по-справедливо и прозрачно общество". 
 
"В Унгария и другаде по света ние сме по-фокусирани отвсякога върху работа с местни групи за укрепване на демократичните практики и защита на правата и справедливостта", подчерта той. 
 
Ройтерс припомня, че фондацията на Сорос действа в Унгария от три десетилетия. Тя финансира стипендии в чужбина на няколко политици от управляващата партия ФИДЕС, включително и самия Орбан след рухването на комунизма в Унгария. 
 
В интервю на Орбан, поместено на сайта 888.hu през декември, той каза, че Сорос ще бъде "изтръгнат" от всяка европейска страна и НПО ще бъдат внимателно проверени, за да се разбере какви интереси представляват. Орбан твърди, че НПО получават пари от чужбина, за да "организират бежански потоци и да подпомагат миграцията". 
 
На пресконференция в Будапеща във вторник заместник-председателят управляващата партия ФИДЕС - Силард Немет, заяви, че Сорос "тласка към Унгария едрия глобален капитал и съответната политическа коректност" и че НПО, които той финансира, се намесват в политиката.
 
"Тези организации трябва да бъдат отблъснати с всички налични инструменти и според мен трябва да бъдат изметени, и вече вярвам, че международните условия са подходящи за това с избирането на новия президент (в САЩ)", е казал Немет според видеоматериал, публикуван на уебсайта на частната унгарска телевизия ХирТВ (HirTV).
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?