Фондацията на Сорос ще остане в Унгария въпреки заканите на правителството

Джордж Сорос
Фондация "Отворено общество" на американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос ще продължи да работи с неправителствени организации в Унгария и да ги финансира въпреки заканите на правителството в Будапеща, че "ще измете" всякакви групировки на гражданското общество, финансирани от чужбина и работещи срещу интересите на страната, съобщи Ройтерс.
 
В изявление, изпратено до агенцията, президентът на местния филиал на Соросовата фондация Кристофър Стоун заявява, че тя ще продължи на работи за своята мисия "за по-справедливо и прозрачно общество". 
 
"В Унгария и другаде по света ние сме по-фокусирани отвсякога върху работа с местни групи за укрепване на демократичните практики и защита на правата и справедливостта", подчерта той. 
 
Ройтерс припомня, че фондацията на Сорос действа в Унгария от три десетилетия. Тя финансира стипендии в чужбина на няколко политици от управляващата партия ФИДЕС, включително и самия Орбан след рухването на комунизма в Унгария. 
 
В интервю на Орбан, поместено на сайта 888.hu през декември, той каза, че Сорос ще бъде "изтръгнат" от всяка европейска страна и НПО ще бъдат внимателно проверени, за да се разбере какви интереси представляват. Орбан твърди, че НПО получават пари от чужбина, за да "организират бежански потоци и да подпомагат миграцията". 
 
На пресконференция в Будапеща във вторник заместник-председателят управляващата партия ФИДЕС - Силард Немет, заяви, че Сорос "тласка към Унгария едрия глобален капитал и съответната политическа коректност" и че НПО, които той финансира, се намесват в политиката.
 
"Тези организации трябва да бъдат отблъснати с всички налични инструменти и според мен трябва да бъдат изметени, и вече вярвам, че международните условия са подходящи за това с избирането на новия президент (в САЩ)", е казал Немет според видеоматериал, публикуван на уебсайта на частната унгарска телевизия ХирТВ (HirTV).
Споделяне
Още по темата
Още от Свят