Фондовата борса пак направи скъпоструваща грешка със SOFIX

Фондовата борса пак направи скъпоструваща грешка със SOFIX

Втора поредна скъпоструваща грешка с индекса SOFIX за последните месеци направи в петък "Българската фондова борса" (БФБ).

Тя е допусната в алгоритъма, пресмятащ медианна стойност на седмичния оборот във връзка с класирането на емисиите, в резултат на което се оказва, че "Неохим" остава в индекса, а "Трейс Груп Холд" излиза, съобщи финансовият портал Investor.bg.

Затова се наложи БФБ да извърши повторна класация на компаниите в индекса. Така в крайна сметка от основния борсов индекс ще отпаднат "Алкомет" АД, "Холдинг Варна" АД и "Индустриален капитал холдинг" АД. На тяхно място влизат "Сирма груп холдинг" АД, "Доверие обединен холдинг" АД и "Индустриален холдинг България" АД.

Впоследствие търговията с "Неохим" и "Трейс Груп Холд" бе спряна, а БФБ се извини на пазарните участници за грешката.

"Поднасяме своите извинения. Грешки се допускат, въпросът е, че реагирахме бързо", коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на БФБ Васил Големански.

Търговията с двете компании ще бъде възобновена на 11 септември (понеделник), обявиха от борсовия оператор.

Васил Големански обяви още, че борсата е готова да разгледа евентуални претенции за претърпени вреди от страна на борсови членове и техни клиенти, сключили сделки на 8 септември до момента на спиране на търговията с двете компании.

"Важното е, че имахме достойнство да си признаем грешката. Надявам се някой на пазара да го оцени", заяви Големански.

През пролетта Комисията за финансов надзор (КФН) започна проверка на БФБ заради предполагаемо погрешно изчисляване на основния борсов индекс SOFIX. В резултат бяха приети нови правила за изчисляването на борсовите индекси.

Споделяне

Още от Бизнес