Фондовата борса премахва такси, за да улесни първичното публично предлагане

Фондовата борса премахва такси, за да улесни първичното публично предлагане

Българската фондова борса (БФБ) променя тарифите си с цел да улесни процеса по първично публично предлагане (IPO).

От сега нататък при първоначално пласиране на акции през борсата променливата част от дължимата такса ще се начислява единствено при успех на IPO-то, а не при заявяване на интерес от страна на инвеститорите, както беше досега, съобщиха от БФБ-София.

"Промяната на начина на калкулиране на таксите е сериозно облекчение за всички групи инвеститори, особено при записване за по-големи суми, тъй като разходите вече ще възникват единствено при успех на предлагането. Борсата предприе тази стъпка с убедеността, че така ще подпомогне процеса по набиране на капитал", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

Мярката е част от инициативите на фондовата борса за повишаване на разпознаваемостта на капиталовия пазар и привличане на нови емитенти.

Тя улеснява и участието на институционалните инвеститори в публични предлагания, провеждани извън регулиран пазар, тъй като в момента за това съществуват редица ограничения.

Промените са съобразени и с позицията на Българската асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?