Фондовите борси приемат като добри новини мрачните данни от Китай

Новините около Гърция внесоха оптимизъм на пазарите в еврозоната

Фондовите борси приемат като добри новини мрачните данни от Китай

Забавеното търсене в Китай поведе някои фондови борси към ръст в понеделник, тъй като инвеститорите се надяват политиката на стимули да продължи. В същото време обаче цените на стоките се понижиха, пише в свой анализ Ройтерс.

Китайските фондови пазари игнорираха опасенията на част от азиатските борси, като основните индекси в Поднебесната империя се повишиха с между 2 и 4%. На фона на това европейските акции избегнаха лошия старт на седмицата, а книжата на минни и енергийни компании във Великобритания запазиха по-лошото представяне на местните акции спрямо тези на дружества от еврозоната.

Цените на производител в Китай през юли удариха най-ниската си стойност от края на 2009 г. насам, а износът на втората по големина световна икономика се сви с 8.3% през същия месец. След тези данни очакванията са за повече действия от централната банка след месеци на интервенция от официалните власти, които направиха опит да опитомят непокорния китайски пазар.

"Очакванията за допълнителни облекчения се подкрепят от съобщенията, че либерализацията е подсилила пазарите на акции", коментира Кит Джукс, главен валутен стратег на "Сосиете Женерал" (Societe Generale) в Лондон.

Перспективите пред Китай контрастират с добрите данни от САЩ в петък, които задържат очакванията за повишаване на основния лихвен процент в началото на септември.

Американските икономически данни помогнаха на долара и в понеделник да се задържи на 4-месечния си връх спрямо кошницата от основни валути. Доходността по 10-годишните германски и щатски съкровищни облигации се повиши минимално – с един базисен пункт.

Книжата на компании от еврозоната се повишиха, след като проучване показа минимален спад през август на настроенията на инвеститори и анализатори, което предполага относително стабилно възстановяване на икономиката на валутния съюз. Позитивизъм дадоха и новините около Гърция, където официален правителствен представител коментира, че се надява преговорите за новия спасителен план да приключат още във вторник. Това помогна за ръста от 1.5% на водещия индекс на фондовата борса в Атина.

Цените на стоките обаче се понижиха. В Лондон медта се търгуваше на 6-годишно дъно. Фючърсите на петрола удариха многомесечно дъно, след което последва възстановяване. Водещите минни компании, листвани в Лондон, загубиха около 2% от пазарната си капитализация.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?