Фондовите борси започнаха годината на червено

През 2019 г. основната тревога на инвеститорите е икономическото забавяне

Фондовите борси започнаха годината на червено

Фондовите борси по света започнаха новата година под силен натиск заради засилващите се тревоги за очакваното забавяне на световната икономика, съобщи Файненшъл таймс.

Това се случва на фона на най-лошата година за пазарите от десетилетие. През 2018 г. Дау Джоунс се е понижил с 5.6 на сто, Стандард енд Пуърс 500 - с 6.2 на сто, а Насдак е спаднал с 3.9%. По оценка на Файненшъл таймс декември е приключил с най-лошото представяне на фондовите пазари от депресията през 1931 г. насам.

Уолстрийт последва негативната вълна на азиатските и европейските пазари след изнасянето на нови икономически данни, показващи свиване на производството в Китай за пръв път от 19 месеца.

"Смятаме, че данните отразяват не само увредения ръст в експортния сектор заради търговската война. Тя нанесе вредни последствия също на свързаните с износа производствени вериги и, съответно – на вътрешното търсене", заяви Айрис Панг, икономист в ING. По думите на експерта, ако вътрешното търсене не бъде подкрепено бързо от фискални стимули, по-нататъшното отслабване ще постави под риск сигурността на работните места, което може да доведе до порочен кръг.

Индексът Насдак Композит падна с 1.7% по време на първата сесия за 2019 г. Стандард енд Пуърс 500 пък е надолу с 1.5%.

В началото на новата година инвеститорите са изправени и пред друга лоша новина – продължаващият блокаж на американското федерално правителство, което не функционира вече близо две седмици. Друг проблем е и хаосът около Брекзит.

Централните банки също затягат паричната политика, приключвайки ерата на икономическите стимули от началото на финансовата криза насам, което допълнително засилва тревогите за съдбата на глобалните пазари тази година.

В Европа отстъплението доведе до понижаване на Стокс 600 с 1.7%, като по този начин индексът се отправя обратно към двугодишните дъна, постигнати през декември. Индексът намали загубите си следобеда, но завърши сесията с понижение от 0.6%. Индексът FTSE 100 също отчете намаление от 0.8%. Хонконгският Hang Seng затвори с намаление от 2.8 на сто – най-големият спад в единична сесия от октомври.

На този фон златото започна да поскъпва, японската йена се покачи до най-високото си ниво за последните три месеца, а печалбата по германските облигации рязко се понижи. Йената се вдигна с 0.5%, докато златото добави 0.2% към стойността си, достигайки 1284 долара за унция – цена, която за последно бе постигната през юни.

"Доказателствата за вредите от търговската война се увеличават", коментира пред Файненшъл таймс Керън Уорд, главен пазарен стратег за Европа, Близкия Изток и Африка на Джей Пи Морган Асет Мениджмънт. По думите ѝ инвеститорите искат да видят дали ще се стигне до компромис между Пекин и Вашингтон, който би могъл да спре спада, преди фирмите да започнат да режат инвестиции и работна ръка.

Еврото и лирата паднаха с 0.8%, което покачи доларовия индекс с 0.6%.

"Тази година основната тема е икономическото забавяне", заяви Кит Джукс от Сосиете женерал.

Споделяне

Още от Бизнес