Фондовите пазари разтърсени от кредитен срив в САЩ

Фондовите пазари разтърсени от кредитен срив в САЩ

Ден след като американските борсови индекси рязко паднаха, същата участ постигна и азиатските пазари заради опасенията, че неустойчивостта на ипотечния пазар в САЩ може да доведе до глобална криза на кредитния сектор, предаде в петък ББС. 

Индексът на Токийската борса падна с почти 3% след откриването на търговията в петък, а индекса Nikkei се понижи с повече от 400 пункта. С над 3% слязоха и борсовите индекси в Хонконг, Южна Корея и Сингапур.

Според наблюдателите рязкото понижение на индексите в Азия е предизвикано от опасенията, че проблемите на американския пазар на ипотечните кредити с потребителите с необслужвани кредити могат да се отразят на световните финансови институции.

Експертите очакваха такова развитие на събитията, а Японската централна банка последва примера на Европейската централна банка (ЕЦБ) и подкрепи ликвидността на банките с парична интервенция. Подобни мерки се предприемат и от централните банки в други страни.

Така ЕЦБ извърши най-мащабната след 2001 г. намеса на европейския финансов пазар, като раздаде на търговските банки рекордно количество евтини кредити  - 130 млрд. долара (при лихва 4%), заради рязкото увеличаване на търсенето на пари поради кризата.

За да избегнат прекалено бурна реакция на пазарите поради възможен недостиг на ликвидни средства, същото направиха и Управлението за федерален резерв на САЩ и Канадската централна банка, които също наляха свежи пари в световната финансова система.

В петък АП допълни, че ЕЦБ инжектира нови 61 млрд. евро в банковата система в банковата система в усилията си да успокои глобалните кредитни пазари.

Ден по-рано индексът на Нюйоркската борса Dow Jones падна с 387.18 пункта (2.8%), а индекса Nasdaq се понижи с 2.2%. Европейските борсови индекси започнаха да се понижават малко по-рано, съобщи още ББС.

Непосредственият повод за спада на пазарите стана новината, че френската банка BNP Paribas замразява средствата си в три инвестиционни фонда в общ размер на 2 млрд. евро.

Банката се позова на проблема на американския пазар на ипотечното кредитиране, на който активно са се търгували високорискови кредитни задължения.

Както бе казано в изявление от BNP Paribas, възникналата неопределеност не позволява да се пресмята стойността на активите и затова временно се спира движението на средства.

Заради това, че мнозина американци не се справят с плащанията по ипотеките, финансовите учреждения от двете страни на Атлантика изпитват трудности.

През последните месеци в САЩ зачестиха случаите на необслужване на кредити, което доведе до краха на ипотечната банка American Home Mortgage. Банката се намираше на десето място по обемите на кредитиране в Америка и нейният колапс събуди опасението, че кризата ще засегне и други сектори на американската икономика.

Цените на ликвидните акции на БФБ също спаднаха

Българският фондов пазар, въпреки че е все още развиващ се, е част от глобалния пазар, особено след като страната стана част от ЕС. Така че този пазар също се влияе от световните тенденции. Това каза за Mediapool Ангел Рабаджийски, брокер от финансовото дружество „Карол”. 

Той обясни, че фондовата ни борса е реагирала в петък на несигурността на световните фондови пазари, като леко са се понижили цените на акциите на най-ликвидните дружества като „Химимпорт” или Първа инвестиционна банка заради оттеглянето на някои от по-големите инвестиционни играчи от чужбина.

Това понижение може да се приеме, че ще има и оздравителна корекция на пазара, каза още Рабаджийски. Според него ще се получи леко охлаждане и прибиране на печалбите, извлечени от високите цени на акциите. След това търговията ще стартира на по-ниски нива, което не е драматично. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?