"Форбс": Шефът на "Амазон" Джеф Безос е най-богатият човек в света

"Форбс": Шефът на "Амазон" Джеф Безос е най-богатият човек в света

Шефът на гиганта в онлайн търговията "Амазон" (Amazon) Джеф Безос е начело на класацията на списание "Форбс" на най-богатите хора в света. Списъкът бе публикуван днес на сайта на изданието.

Списанието оценява богатството на Безос на 112 млрд. долара. Той е първият и единствен човек в списъка, чието богатство се изписва с 12-цифрено число. За изминалите 12 месеца акциите на "Амазон" са поскъпнали с 59 на сто, което е увеличило състоянието на ръководителя ѝ с 39.2 млрд. долара. Това е най-големият растеж, откакто "Форбс" започва да следи богатството на милиардерите през 1987 година.

Разликата между Безос и доскорошният първи в класацията - Бил Гейтс, е най-голямата регистририрана между първите двама в подреждането от 2001 г. досега. "Форбс" оценява състоянието на филантропа и основател на "Майкрософт" на 90 млрд. долара.

Трети е инвеститорът Уорън Бъфет с 84 млрд. долара.

Най-богатият европеец е французинът Бернар Арно, шеф на компанията LVMH. Тя притежава над 70 марки, сред които модния бранд "Луи Вютон" (Louis Vuitton) и веригата за козметика "Сефора" (Sephora). Богатството му се оценява на 72 млрд. солара и нарасна след придобиването на модната марка "Диор" (Dior).

"Форбс" е отчел 2208 милиардери от 72 държави за тази година. Общото им богатство се оценява на 9.1 трилиона долара и е нараснало с 18% спрямо миналата година. В класацията на милиардерите най-много са американците - 585, следвани от китайците - 373.

За първи път в списъка попадат 259 души, сред които и първия в историята милиардер от криптовалути. Дори в такава силна година от класацията са отпаднали 121 души, а причината е загуба на богатство или политическа нестабилност. В това число влизат и десет богаташи от Саудитска Арабия, обясняват от "Форбс".

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?