"Форбс": Време е да се признае, че руската икономика има нужда от внос

Нуждата от внос е толкова силна, че принуждава фирмите и гражданите да купуват чуждестранни стоки независимо от поскъпването

"Форбс": Време е да се признае, че руската икономика има нужда от внос

Заместването на вноса с родно производство в Русия приключи, преди да е започнало. Жителите на федерацията са принудени да купуват стоки, произведени в чужбина, при все че сриването на рублата значително оскъпи вноса, констатира руското издание на "Форбс".

Властите на Русия заявяват мащабни намерения за заместване на вноса от 2014 г., след като Западът и Москва наложиха взаимни санкции.

Динамиката на вноса в Русия вече няколко години се променяше според реалния курс на рублата. Миналата година обаче тази закономерност внезапно бе нарушена, отбелязват експерти, цитирани в материала. Изданието се позовава на анализ, разработен от Руската академия за народно стопанство и държавна служба съвместно с Института за икономическа политика "Егор Гайдар".

През десетте месеца на 2018 г. курсът на рублата спрямо долара се понижи с близо 14 на сто, но без да последва симетрично свиване на вноса.

"Нуждата от внос се оказа толкова силна, че принуждава фирмите и гражданите да купуват чуждестранни стоки независимо от поскъпването", обяснява икономистът Александър Кнобел.

Компаниите и гражданите реализират в момента отложеното търсене, смята финансовият аналитик Денис Поривай.

Според него след сриването на рублата през 2014-2015 г. руските предприятия и домакинства са продължили да използват старото оборудване, освен това преди девалвацията на рублата хората са купували много техника.

Сега обаче възможностите на старата технологическа инфраструктура са практически изчерпани, привършили са и запасите от електроника, купена преди сриването на руската валута. Това налага на хората в Русия да купуват стоки от внос.

Време е да се признае, че руската икономика има нужда от внос, независимо че Москва е обявила курс към заместване на вноса, единодушно заключават експерти на списанието.

По думите на Александър Кнобел терминът "заместване на вноса" дори е изчезнал от дневния ред и в Русия вече се говори за друго - за увеличаване на износа.

"Ако погледнем обема на вноса спрямо БВП, този показател не се променя много с годините - това също е косвен знак, че фактически няма никакво заместване на вноса", добавя Денис Поривай.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?