Формалната процедура по анексията на Крим приключи

Владимир Путин

Съветът на Федерацията /горната камара на руския парламент/ ратифицира договора за приемане на Крим в Руската федерация, съобщи ИТАР-ТАСС в петък. Вчера това направи и долната камара на парламента - Държавната дума.

По-късно президентът Владимир Путин подписа закона за ратифициране на договора за присъединяване на Крим и Севастопол, гласуван в парламента и с това процесът приключи.

На церемония в Кремъл, предавана на живо по руската държавна телевизия, Путин нарече приемането на Крим в Русия забележително събитие.

Той подписа и указ за назначаване на Олег Белавенцев за негов пълномощен представител в новосъздадения Кримски федерален окръг. С друг указ той разпореди празничен салют в Москва, Симферопол и Севастопол.

Присъединяването на стратегическия черноморски полуостров към Русия не е признато от международната общност, според която той остава част от Украйна. Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции на Русия в отговор на анексията на Крим.

Събитията в Украйна са първи пример за износ на "арабска пролет" на европейска територия, заяви пред руските парламентаристи председателят на Държавната дума Сергей Наришкин при гласуването на договора. Според него "украинският Майдан с всичките му опасни изцепки може да се повтори сега във всяка от тези страни" на Запад.

Сергей Наришкин е включен в разширения списък със санкции, публикуван вчера от САЩ, наред с още 14 руски официални лица и петима бизнесмени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят