Формула 1 е изправена пред своя край

Формула 1 е изправена пред своя край
Осем от общо 10-те отбора във Формула 1 съобщиха в петък готовността си да започнат процедури по създаване на алтернативно състезание заради несъгласието си с налаганата от ФИА политика. До това решение след четиричасова среща във фабриката на Рено в Енстоун (Великобритания) в четвъртък вечерта са стигнали Ферари, Макларън-Мерцедес, Рено, БМВ-Заубер, Тойота, БраунGP, Ред Бул и Торо Росо.

В специална декларация те обявяват своето огорчение и гняв от действията на Световната автомобилна организация, както и че нямат друг избор, освен да започнат участие в алтернативна Формула 1 още през 2010 година.

Преди три седмици Уилямс-Тойота и Форс Индия се отцепиха от асоциацията на отборите (ФОТА) и обясниха, че ще участват догодина във Формула 1 без никакви условности.

"Отборите не могат да продължат да правят компромиси с фундаменталните ценности на спорта и решиха да не оттеглят "условните си участия" за сезон 2010 във Формула 1. Отборите нямат друг избор и алтернатива, освен да започнат подготовката за създаването на нов шампионат, който ще отразява най-добре ценностите на всички екипи и партньори. Тези нови серии ще имат прозрачно управление, ясни и точни правила и ще се съобразят с желанията на феновете. Ще има по изгодни цени, както за зрителите по целия свят, така и за нашите партньори и акционери", се казва в изявлението на ФОТА (Асоциация на отборите от Формула 1).

"Повечето от най-добрите пилоти, звезди, търговки марки, спонсори, промоутъри и компании, които са исторически свързани с най-високите нива в автомобилния спорт, ще бъдат част от този шампионат", се добавя в текста на декларацията.

Скандалът тресе най-популярния и най-високотехнологичен моторен спорт вече 2 месеца. Той започна след като ФИА обяви новите правила за сезон 2010, в които фигурира ограничение от 40 млн. паунда за бюджетите на отборите. Тези, които се вместят в сумата, получават много по-голяма техническа свобода да развиват своите автомобили. Тимовете, надвишаващи тази граница, ще трябва да правят болидите си по сега действащите силно ограничени концепции.

Първият сигнал за скандала дойде от Ферари, които обявиха, че ще напуснат Формула 1, ако бъде създаден този двоен стандарт. Според "Черните кончета" това противоречи на философията на спорта. Престижът на тима от Маранело (Италия), който е единственият постоянен участник във Формула 1 през 60-годишната ѝ история, накара много от другите отбори да отправят същите заплахи.

Шефът на тима на Рено Флавио Бриаторе от своя страна успя да убеди протестиращите отбори в необходимостта да се създадат алтернативни серии.

Декларацията на ФОТА ще хвърли сянка върху предстоящата този уикенд Гран при на Великобритания. Очаква се на пистата "Силвърстоун" да бъде и президентът на ФИА Макс Мозли. По всяка вероятност ще има още срещи във Великобритания между представители на ФИА и ФОТА. Крайният срок за намиране на решение обаче изтича днес (19 юни).

Ако не се стигне до компромис в последния момент, най-титулуваните отбори в легендарната Формула 1 Ферари и Макларън ще напуснат спорта. На тяхно място се очаква да дойдат нови или малко известни тимове като USF1, Манор и Кампос.

Споделяне

Още от Спорт