Форсирано е приключването на целия "Турски поток"

"Булгартрансгаз" отказва руски заем, но плаща предсрочно на строителя

Форсирано е приключването на целия "Турски поток"

Изграждането на продължението на руския газопровод "Турски поток" в България рязко е ускорено, след като месеци наред изоставаше. Цялото трасе на наричания у нас "Балкански поток" ще е готово до 15 декември 2020 г. Строителят "Аркад" ще получи предсрочни плащания по договора, който е за 1.102 млрд. евро без ДДС. Това ще стане с договорени заеми за 487 млн. евро. Сред кредитите обаче няма да е този с руската "Външнотърговска банка" (ВТБ), с която държавният газов оператор "Булгартрансгаз" се е отказал да сключи договор за отпускането на 55 млн. евро.

От договорено на 2 септември 2020 г. допълнително споразумение между "Булгартрансгаз" (БТГ) и саудитския консорциум "Аркад", чието сключване не е обявено от държавната компания, е намален общият срок за приключване на линейната част на цялото трасе от 474 км от границата с Турция до тази със Сърбия. Според подписания миналия септември договор с "Аркад" строежът трябваше да стане на два етапа – първият изтече в края на май 2020 г., а вторият трябваше да приключи в края на следващото лято. Заради мерките срещу коронавируса обаче "Аркад" не успя да въведе в експлоатация първото трасе в уречения срок. Сега е официализирано забавянето на този етап, но пък е ускорен вторият и така общият срок за изпълнение на цялото трасе е намален от 615 на 448 дни, става ясно от документа.

В същото време саудитците няма да търпят санкции за забавата на първия етап, вероятно за сметка на ускоряването на втория. Няма да се промени и цената на договора, но по него ще има предсрочни плащания.

Преди месеци стана ясно, че "Аркад" ударно е наел като поизпълнители редица чужди фирми, голяма част от които са руски. Това е обяснено като мярка за наваксване на изоставането, но съмненията на бранша са, че руските фирми са били част от намеренията, просто короновирусът е станал удобно прикритие за вкарването им.

Според анекса "Аркад" се ангажира до 15 декември 2020 г. да има акт 15 за цялото трасе на газопровода, за да може да започне въвеждането му в експлоатация. Макар и да станат готови тръбите, няма да може да се използва пълният им капацитет. Причината е, че няма да са готови компресорните станции за пренасяне на планираните обеми от 38 млн. куб. м дневно към Сърбия.

Така от януари 2021 г. "Булгартрансгаз" ще има възможност да пренася около 15 млн. куб. м дневно, но реално ще транзитира по-малко – около 10 млн. куб. м, колкото са договорените от БТГ обеми, стана ясно от думите на шефа на дружеството Владимир Малинов пред Mediapool. Той обясни, че операторът има сключени договори за капацитета на съоръжението и с други фирми освен с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ, които резервираха около 90 процента от капацитета на входа на газопровода, който е 19.3 млрд. куб. м годишно, а изходният капацитет е 12.7 млрд. куб. м годишно. Кои са другите търговци и за какви обеми става въпрос Малинов не каза.

По думите му вече са пристигнали предсрочно трите компресора за едната от станциите на съоръжението – "Расово", и тя ще бъде въведена в експлоатация през януари-февруари 2021 г., с което капацитетът за транзит ще бъде повишен до 20 млн. куб. м дневно. През септември 2021 г., когато стане готова и другата компресорна станция – "Нова Провадия", се очаква да се достигне пълният капацитет на газопровода.

Шефът на БТГ обясни, че договорените от таксите приходи за преноса до Сърбия са твърди и са за резервиран капацитет – независимо от реално пренесените количества.

От анекса към договора с "Аркад" става ясно още, че "Булгартрансгаз" ще плати предсрочно на "Аркад" над 517 млн. евро при получаването на акт 15 за цялото трасе на газопровода. Посочено е обаче изрично, че ако БТГ не успее да получи от кредити точно тази сума, ще плати колкото е взел от банките. Операторът обяви процедура за набиране на банково финансиране и получи оферти от руската ВТБ, "Ай Ен Джи Банк", "Ситибанк Европа", "Райфайзенбанк България", "Уникредит Булбанк", "Обединена българска банка", Банка ДСК, "Юробанк България", обединение между държавната Българска банка за развитие, Общинска банка" и Международна инвестиционна банка, както и от Международната банка за икономическо сътрудничество. Те предложиха общо 542 млн. евро. Договор с ВТБ, която е оферирала 55 млн. евро, обаче няма.

От БТГ досега са превели аванс за 300 млн. лв. на "Аркад" също от теглен по-рано заем за 200 млн. евро. С предсрочното плащане през декември със сумата, осигурена от новите кредити, дружеството казва, че ще спести, тъй като няма да дължи лихви за осигурените от саудитците средства. Съгласно договора "Аркад" осигурява парите за проекта, а БТГ трябва да му ги върне за десет години с лихва от 4.1 процента. Реално с предсрочното плащане ще се погаси около половината от стойността на проекта.

Малинов обясни също така, че според първоначалния договор дружеството има право и да съкрати срока за изплащането на остатъка до 1.102 млрд. евро без ДДС на осем години, както и да намали размера на главницата по този вид заем от "Арказ".

Според първоначалните намерения на БТГ частично газопроводът трябваше да бъде въведен в експлоатация в началото на 2020 г., а цялостно през януари 2021 г. Проектът обаче се забави след като БТГ изненадващо реши да декласира определеният изпълнител на проекта "Аркад" и да го възложи на втория участник в процедурата – консорциумът с руско участие "Комплишмънт дивелопмънт". Това бе обжалвано от "Аркад", който бе върнат в играта и това на свой ред бе обжалвано от фирми, участници в "Комплишмънт". Те обаче изненадващо оттеглиха жалбата си и както Mediapool писа имаше съмнения за договорка на саудитците с руснаците да ги вкарат в проекта по втория начин – като подизпълнители, което и в крайна сметка стана.

Рязкото ускоряване на проекта може да се тълкува и като опит за предотвратяване на санкциите на САЩ срещу фирми, участнички в този проект и "Северен поток 2". Макар санкциите да са за фирмите, доставящи услуги за корабите, прокарващи тръби по морското дъно, а за "Турски поток" това да е приключила фаза, явно българското правителство се опитва да въведе в експлоатация тръбопровода възможно най-бързо, за да няма каквито и да било бъдещи проблеми със САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес