Форум за ромите събира в София шестима премиери от Централна Европа

Международната инициатива "Десетилетие на ромското включване 2005-2015 година" ще бъде открита на 2 февруари в София. Домакини на събитието са българският министър-председател Симеон Сакскобургготски и унгарският премиер Ференц Дюрчани, съобщи в понеделник правителственият говорител Димитър Цонев.

На срещата ще присъстват и премиерите на Хърватия - Иво Санадер, на Македония - Владо Бучковски, на Сърбия - Воислав Кощуница и на Черна гора - Мило Джуканович. Ще дойдат също вицепремиерите на Чехия Павел Немец, на Румъния - Марко Бела и на Словакия - Пал Чаки. В делегациите са включени и министри от приоритетните за десетилетието ресори като социална политика, образование, интеграция на ромите и защита на правата на националните и етническите групи и европейска интеграция, отбеляза Цонев.

В инициативата ще се включат също и председателят на института "Отворено общество" Джордж Сорос, президентът на Световната банка Джеймс Улфенсън, зам.-генералният секретар на Съвета на Европа Мод де Бор-Букикио, депутати от Европейския парламент и представители на люксембургското председателство на ЕС и делегацията на Европейската комисия у нас.

Институтът "Отворено общество" и Световната банка са основните организации, които подпомагат инициативата. Броят на делегатите ще е над 130 души.

Събитието ще бъде отразявано от над 200 журналисти от нашата страна и от Хърватия, Чехия, Унгария, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, и Словакия.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?