Форумът в Давос: Оптимизъм за решаването на ключовите световни проблеми

Форумът в Давос: Оптимизъм за решаването на ключовите световни проблеми
Световният икономически форум в Давос приключи в неделя с нотка на оптимизъм за постигнатия напредък по редица въпроси, включително израелско-палестинския конфликт, климатичните промени, Африка и световната търговия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Един от най-големите пробиви на петдневната конференция беше споразумението да се подновят забуксувалите преговори от цикъла Доха за либерализиране на световната търговия.

В швейцарския курорт се събраха 2400 участници от 90 страни, сред които 24 държавни и правителствени глави, 85 министри, редица религиозни лидери, водещи представители на медиите и ръководители на неправителствени организации.

Британският министър-председател Тони Блеър и германският канцлер Ангела Меркел подчертаха необходимостта от напредък в разговорите от Доха.

Меркел, чиято страна тази година е председател на Групата на седемте най-развити промишлени държави и Русия - Г-8, обяви, че Доха ще заеме централно място на предстоящата среща на върха на Г-8 през юни в Германия.

Давос вдъхна оптимизъм и за Близкия изток. Палестинският президент Махмуд Абас и израелският вицепремиер и министър на външните работи Ципи Ливни единодушно потвърдиха волята си да се намери решение на израелско-палестинския конфликт със създаване на две държави.

В областта на климатичните промени Китай и Индия твърдо заявиха, че ще работят за намаляване на вредните емисии.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?