Форумът в Давос приключи в мрачно настроение

Потънала в нерешителност и несигурност, тазгодишната среща в Давос, която събира по традиция най-добрите и най-ярките в управлението и бизнеса, не успя да изготви нов план за противодействие на глобалния финансов спад.

Петдневният Световен икономически форум в алпийския курорт Давос приключи в неделя в същата мрачна атмосфера, в която и започна, със съзнанието, че дълбочината на кризата все още е неизвестна, а решението остава неуловимо.

Световните лидери и банкери не успяха да намерят рецепта за излизане от глобалната криза и вместо да търсят начини за спасяване на икономиките си, повечето участници използваха форума, за да си отправят взаимни обвинения.

Фрeнският министър на финансите Кристин Лагард предупреди в събота, че Европа ще бъде залята от социално недоволство, ако страните не вземат мерки, за да се справят бързо с кризата. "Изправени сме пред два основни риска: социалното недоволство и протекционизма", коментира тя, като добави, че доверието във финансовите системи е поставено на карта. По същото време в Женева и Давос имаше хиляди протестиращи, които носеха плакати "Вие сте кризата" и замеряха със снежни топки органите на реда. Социалното недоволство расте в много европейски държави, а в Исландия вече успя да свали кабинета.

"Всеки един загуби в Давос", коментира Кишоре Махбубани, декан на Факултета по политология в Сингапурския университет. "Изглежда никой няма ясна представа колко е голяма кризата и какво е необходимо да се направи, за да излезем от нея. Мнението ми е, че наистина е наложително да се преразгледа из основи цялата глобална система, за да се разбере какво не е наред, а никой тук все още не е готов да зададе този вид фундаментални въпроси в Давос", заяви той пред АП.

Общият песимизъм и отсъствието на звезди даде възможност за изява на руския премиер Владимир Путин и на китайския му колега Вън Цзябао. Изказването на Путин в началото на форума беше сравнено с прочутата му "мюнхенска реч", известна с агресията си към Запада.
Постигнато бе всеобщо съгласие, че има много още какво да се направи, започвайки от срещата на Г-20 в Лондон през април, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?