Трайчо Трайков:

Форумът в Катар е идея на Младенов, шокиран съм, че се оправда с мен

АЕЦ ”Белене” не трябва да се случи при сегашните условия и цена

Форумът в Катар е идея на Младенов, шокиран съм, че се оправда с мен

Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Трайчо Трайков съобщи в събота, че отговорността за проваления бизнес  форум в Катар е на министъра на външните работи Николай Младенов и е шокиран от начина, по който Младенов прехвърлил вината върху него. Трайков  заяви в  предаването ”Тази събота” по бТВ, че неуспехът на бизнес форума е бил представен на премиера Бойко Борисов така все едно вината е на министерството на икономиката. Той каза още, че Борисов е този, който трябва да посочи мотивите за отстраняването му.

Трайков не приема обвиненията, че ръководеното от него министерство е свършило малко работа, каквото бе обяснението на премиера Бойко Борисов преди ден за смяната. Той коментира отново, че е против проекта АЕЦ ”Белене” да се случи при сегашните условия и на тази цена.  Той каза още, че ако в крайна сметка бъдат защитени националните интереси при енергийните проекти и други политики, оставката му ще бъде без значение. По думите му обаче често корпоративните интереси имат по-добра медийна защита от обществените интереси и изкушението да не отстоиш националния интерес е голямо.

В самолета никой не повдигнал въпроса за оставка 

Трайков отхвърли твърдението на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че мотивите за оставката му са лични.  ”Аз подадох оставката си в петък на обяд и не посочих мотиви, защото тя ми беше поискана. Когато министър-председателят поиска оставка, тя се подава. В случая, защото инициативата е от Борисов, би трябвало той да каже какви са мотивите”, каза Трайков.

”Пътувахме от Катар до София, през цялото време седяхме на метър разстояние с всички министри и не е ставало дума по никакъв начин нито за оставката ми, нито за форума. Не съм усетил нищо. Когато кацнахме, Цветанов ме извика и ми каза, че има политическо решение да ми се поиска оставката”, разказа Трайков.  На въпрос защо новината не му е била съобщена от премиера, той предположи, че може би Борисов е бързал или ситуацията му се е сторила неприятна.

”В последствие Борисов ми каза, че на него му е било пресъздадено по такъв начин случилото се в Катар, че отговорността е моя”, каза Трайков.

Бизнес форумът - идея на Младенов, Трайков бил против

Като направи уговорката, че визитата в Катар е била полезна и в никакъв случай не е провал, Трайков обясни, че не е имало смисъл от организирането на подобен бизнес форум.

”Нямаше много смисъл да се срещнат български и катарски фирми да обсъждат нещо, защото там не се разчита на форуми от този вид”, обясни Трайков.

”Това беше идея изцяло на Министерството на външните работи. Ние говорихме месеци наред. Аз изразих моя скептицизъм по този въпрос. Външният министър държеше да стане така. Каза ми: ”Добре, щом ти не вярваш, че това е правилната форма, аз искам да поема изцяло организацията . Ние му предложихме помощ, той я отказа. Въобще неговите хора отказаха нашата помощ. Те направиха и програмата, поканиха и участниците”, разказа Трайков.

Трайков бил първи на форума, на плаж ходили всички

Трайков обясни, че е бил първи на сутрешния бизнес форум, въпреки че премиерът съобщи, че когато е тръгвал за там е видял министъра на икономиката да се пече на плажа. Трайков коментира, че за разлика от останалите, той има 120 души свидетели, че е бил на място.

”Когато на форума се видя кой присъства и какво е положението, аз веднага писах на Николай Младенов. Казах му: ”Ники, нещата не са добре”... Не ми е минало през ум да се оплача на премиера, че някой не си е свършил работа.  Впоследствие от изявите на Младенов виждам, че не съм го направил аз, а го е направил той.  Аз съм изключително разочарован. Смятам, че това не е начинът да се вършат нещата. За мен това показва, че и в други случаи се постъпва по този начин”, коментира Трайков. Той заяви, че е казал на Младенов какво мисли по въпроса.

”Аз винаги съм го смятал за приятел и за единомишленик, защото с него имаме общи виждания и по отношение на политическата ориентация на България, и по отношение на ролята на България в международната политика”, допълни той.

”Бях шокиран, когато го чух да казва, че Министерството на икономиката не си е свършило работата.  По реакцията на премиера и неговите думи в разговора ни след това очевидно на него картината му е представена така, че моето министерство е оплескало всичко, а МВнР си е свършило работата”, каза Трайков.

”На плаж ходиха всички в паузите между срещите. Всички без изключения, ако има изключения, се извинявам предварително. В това не виждам нищо лошо. Аз имах най-натоварената програма”, каза още Трайков.

Министърът в оставка каза още, че не  приема обвиненията на Борисов, че са свършени малко неща в подопечното му министерство. ”Идвайки от бизнеса, често съм бил недоволен от темповете, с които се случват нещата в държавната администрация, а че се случват, няма никакво съмнение”, каза той.

Той посочи, че винаги в работата си е отстоявал обществения интерес, макар това да е трудно и непопулярно. ”Много е лесно националните интереси да не бъдат отстояни. Получавате лаври, можете да го пакетирате медийно и да получите всякакъв род облаги. Изкушенията да не си свършиш работата са много”, каза Трайков.

”Белене” – не по този технически начин и с тази цена

”АЕЦ ”Белене” и въобще всяка ядрена централа е проект, който струва много пари и ефектите му се чувстват за десетилетие. Там ако се договори 0.1 процент разлика във финансирането, това означава всеки българин да е по-беден с доста. Затова това са неща, които изискват политическата подкрепа на цялото правителство. Има много начини АЕЦ ”Белене” да се случи не както трябва и много малко начини да се случи както трябва. Ако АЕЦ ”Белене" се случи по начин, който отговаря на националните ни  интереси, няма значение кой е загубил работата си”, посочи Трайков.

”Реализирането на проекта по този технически начин, който е в момента и на тази цена, която за последно беше обявена изцяло с руснаците или дори не с тях, но с тази стара турбина и висока цена, това не е много добре”, каза още той.

Министърът в оставка посочи, че върху него е имало натиск нещата да се случат по неправилния начин, но допълни, че никой не става министър, ако не може да устоява на натиска.

С премиера сме имали много разговори за АЕЦ” Белене” и е факт,  че сме имали разлика в позициите и не мога да кажа, че той не се е съобразявал, допълни Трайков.

Трайков често спорил с Борисов, но имало ефект

Трайков заяви, че по различни теми са имали спорове с Борисов, но в крайна сметка е имало полза от това. Той даде пример, че преди две години преди посещението им в Катар премиерът искал ДДС  да се повиши с 2%, но заедно с Дянков го разубедили.

”След това и безумната идея за национализация на пенсионните фондове, което също не се случи. След това – ”Лукойл”, посочи Трайков.

На въпрос дали не си тръгва и заради ”Лукойл” , Трайков заяви: ”Няма значение дали си отивам заради това, защото вижте какви неща се случват - КЗК беше принудена от обществия натиск да излезе с позиция, че има картел при горивата. ”Лукойл” вече започна да се отчита пред обществото за действия си”.

”Корпоративните интереси често са по-защитими медийно”

”Много често конкретните интереси имат по-добра медийна защита от обществените интереси. Така че голям е натискът да послужиш на корпоративен интерес и да си спечелиш доброжелателно покритие в медиите, отколкото да защитиш обществения интерес и след това по вестниците да пише, че министърът не може да смята”, каза Трайков.

По думите му Делян Добрев ще бъде добър икономически министър. Трайков призна, че е научил за назначението му от медиите и го е насърчил да приеме предложението.

”Няма начин да не се греши – свръхчовеци няма. Опитът да се представяш за безгрешен е комичен и абсурден,” каза още Трайков. ”Допускал съм грешки, но не и такива, които да са наранили обществения интерес”, добави той.

”Не си тръгвам разочарован, но бих искал нещата да могат да се случват по-лесно в политиката и управлението на страната”, заяви Трайков.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?