Форумът за ядрената сигурност в Сеул се обяви за "по-безопасен свят"

Форумът за ядрената сигурност в Сеул се обяви за "по-безопасен свят"

Световните лидери, участващи във форума за ядрената сигурност в Сеул, приеха декларация, в която потвърдиха, чее нужно да положат повече усилия, за да осигурят "по-безопасен свят за всички", съобщи Ройтерс във вторник.

Делегатите на срещата на високо равнище отново отправиха общ призив за "осигуряване на безопасността на всички уязвими ядрени материали за 4 години" и подчертаха важната роля на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за "улесняване на международното сътрудничество".

"Ядреният тероризъм продължава да е една от най-предизвикателните заплахи за международната сигурност. За да бъде премахната тази заплаха, са нужни строги мерки на национално ниво и силно международно сътрудничество, като се имат предвид евентуалните ѝ глобални, политически, икономически, социални и психологически последици", заявиха лидерите в декларацията.

Според тях страните, използващи атомна енергия, трябва да обявят до края на 2013 г. конкретни мерки за намаляване до минимум на употребата на високообогатен уран.

В декларацията се казва също, че следващата среща на високо равнище за ядрената сигурност ще бъде в Холандия през 2014 г.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?