Фотографът Иво Хаджимишев е бил агент на ДС

Иво Хаджимишев

Един от най-изявените български фотограф-художници Иво Хаджимишев е бил агент на Държавна сигурност, съобщиха от Комисията по досиетата във вторник.

Името на Хаджимишев е излязло в рамките на проверката във вестник "Сега", където той е бил политически коментатор през 2000 година.

Хаджимишев е бил вербуван през 1975 година и е станал агент към Второ главно управление на ДС с псевдоним "Невена". Работното му дело е от 8 тома, като комисията е установила собственоръчно написани от него агентурни сведения. През 1990 година има писмо с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за" агент "Невена".

Иво Хаджимишев е роден през 1950 година. Завършил е Колежа по изкуствата в град Борнемут, Англия. Бил е дългогодишен редактор и фотограф в списание "Отечество”. През годините е работил за много вестници и списания. Има десетки фотографски изложби и е член на различни журита. Завежда и отдел "Артистична фотография“ в Национална художествена галерия.

Проверката във в. "Сега" е осветила още Евгений Дончев, който също е бил политически коментатор във вестника. Той е бил секретен сътрудник на Първо главно управление с псевдоним "Рилски".

Максим Майер Албухайре, който е бил търговски директор на медията в периода 2003-2004 година, пък е бил агент "Спасов" към Шесто управление на ДС.

Съгласно т.нар. Закон за досиетата комисията на Евтим Костадинов проверява собствениците, управителите, директорите, зам.-директорите, главните редактори, зам.- главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори, водещите на предавания и водещите на рубрики в печатни издания или електронни медии.

Споделяне

Още от България