Фотоизложбата "Гостите на София" показва столицата ни през очите на чужденци

Фотоизложбата "Гостите на София" показва столицата ни през очите на чужденци

Фотоизложбата "Гостите на София", разкриваща историите и впечатленията на чужденци, посетили нашата столица, ще бъде представена от събота до 30 септември в Галерията на открито в градина "Кристал".

Снимките се опитват да дадат отговори на въпросите кои са тези хора, какви са техните истории, защо са в София, какво мислят за нас, кое им харесва. Идеята също така е да ни накарат да погледнем София през очите на нейните гости. Фотосите ще ни провокират да се замислим дали не подценяваме онова, което ни дава столицата, и дали не трябва да имаме повече вяра в критичния поглед на чужденците, които идват тук и оценяват всекидетайл, отбелязват организаторите от сдружението "Фрий София Тур" , което повече от две години организира безплатни пешеходни обиколки за желаещи на английски език.

Повече от 20 000 души от 110 държави от шест континента са разгледали столицата чрез тях. По време на всяка обиколка доброволците се запознават с гости от цял свят и заедно с тях преоткриват София.

Те виждат всичко, което ние в забързаното си всекидневие сме забравили или пренебрегнали - клекшоповете, некролозите, подлезната култура на града, зелените и цветни паркове, богатството на минерални извори. Най-ярко се откроява смесицата между множество архитектурни стилове, която се дължи на хилядолетната история на София, посочват от сдружението.

Изложбата е част от Европейската седмица на мобилността 2012 и програмата, посветена на Деня на София – 17 септември. Осъществява се в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година.

Споделяне

Още от