Фотоконкурс търси най-красивите гледки по поречието на Дунав

Фотоконкурс търси най-красивите гледки по поречието на Дунав

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви фотоконкурс на тема "Една река – десетки райски кътчета", посветен на Международния ден на река Дунав, който се отбелязва на 29 юни.

В надпреварата може да се включи всеки, който е запечатал красива гледка по поречието на реката или по нейното крайбрежие.

Изискванията са снимките да са направени през последната година и половина и да представят река Дунав. Големината им трябва да е между 2 MB и 6 MB.

Задължително е при изпращането да бъдат посочени име и адрес на автора, телефон, възраст, както и описание на мястото, където е направена снимката.

Снимките трябва да се изпратят на електронна поща [email protected] в периода от 3 май до 15 юни 2018 г.

Жури ще избере най-добрите фотографии. Трите най-добри снимки ще бъдат отличени с награди. Ще има и поощрителни награди.

Целта на конкурса е да открие най-красивите кътчета по река Дунав заснети в българския участък по протежение на 370 км между селата Връв и Айдемир. Те ще бъдат показани на изложба на 29 юни в Русе.

Част от снимките ще бъдат показани и в специалната изложба на "Моста на влюбените" в София. Тя ще бъде представена през октомври, в рамките на Седмия годишен форум на Дунавската стратегия, който ще се проведе заедно с министерска среща за туризма. Очаква се в събитията да се включат трима еврокомисари и над 600 участници - министри, представители на различни институции, бизнеса и неправителствения сектор.

С фотоконкурса ще се популяризира българското поречие на река Дунав като атрактивно място за туристически посещения, отдих и възможности за развитие. Темата му е пряко свързана с основния фокус на Българското председателство на Дунавската стратегия – регионалният туризъм като генератор на икономически растеж и ключов фактор за справяне с екологичните, социално-икономическите и демографските предизвикателства.

Важна тема в дневния ни ред е и културното наследство в политиките на ЕС като ресурс за устойчиво развитие - в контекста и на това, че 2018 е Европейска година за културно наследство.

България е председател на Дунавската стратегия за срок от една година – до октомври 2018 г.

Успешно бяха проведени две от събитията в календара. На 25 май в София ще бъде следващата съвместна работна среща на Националните координатори и координатори на приоритетни области, която ще обсъжда оптималните възможности за успешно изпълнение на макрорегионалната стратегия за развитието на Дунав.

Споделяне

Още от Общество