Фоторепортери протестираха пред МВР заради побоя над колегата им

Над 30 фоторепортери и телевизионни оператори от почти всички столични медии се събраха на мълчалив протест пред сградата на Министерството на вътрешните работи в сряда сутринта.

Повод за протеста бе побоят над фотожурналиста от вестник “Експрес” Емил Иванов в момент, когато изпълняваше професионалните си задължения в сградата на Съдебната палата. Той се опита да заснеме безпрецедентната полицейска охрана, докато небезизвестният Младен Михалев – Маджо даваше показания по делото за убийството на Милчо Бонев – Бой Миле.  

На днешния протест журналистите носеха еднакви бели фланелки, на които беше изобразена полицейска кубинка, а над нея беше нарисувана мишена с надпис „Не”. Сред протестиращите бе и пострадалият Емил Иванов.

Във вторник прокуратурата отказа да повдигне обвинения срещу полицаите, за които фоторепортери заявиха, че са малтретирали колегата им. По-късно през деня министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви, че проверката по случая ще приключи на 28-ми май, но, по думите му, едва ли становището на МВР ще е по-различно от това на прокуратурата.

Според министъра, ако последват бързи наказания за полицаите, това ще демотивира личния състав на МВР.

Никой от министерството не излезе по време на протеста, за да се срещне с протестиращите фотографи.

Емил Иванов каза, че досега винаги е успявал да се разбира с полицаите и ако някой полицай го е молил да не показва лицето му или да постави мозайка върху снимката, винаги го е правил.

“Имам чувството, че в момента полицаите изобщо не отговарят на изискванията на тази професия – да не кажа, че събрани от кол и и въже”, заяви Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?