Надежда Нейнски и Мартин Димитров създадоха група за натиск

Фракция "Единство" в СДС ще работи за общ десен съюз с ДСБ

ДСБ са за единна дясна опозиция и срещу "фалшивите" десници на ГЕРБ и Кунева

Фракция "Единство" в СДС ще работи за общ десен съюз с ДСБ

Бившите лидери на СДС Мартин Димитров (2008-2012) и Надежда Нейнски (2002-2005) създадоха фракция "Единство" в СДС, чиято основна цел е постигането на обединение на партиите от "автентичната" десницата СДС и ДСБ в общ предизборен съюз, към който могат да се присъединят и други десни организации.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов се опита да омаловажи инициативата и каза, че твърдият курс на ръководството е за самостоятелно явяване на парламентарните избори догодина. От ДСБ коментираха позицията на Нейнски и Димитров като резонна, тъй като сегашното ръководство на СДС колаборира с ГЕРБ, а мнозинството от десните избиратели са опозиционно настроени и са за единна опозиция.

Създаването на фракцията е станало през почивните дни на Боровец, съобщиха двамата в понеделник на пресконференция, в която участва и синият депутат Ваньо Шарков, неуспял претендент за лидер на партията след оттеглянето на Мартин Димитров.

Обръщение на Надежда Нейнски и Мартин Димитров към СДС и ДСБ

"До следващите парламентарни избори остават девет месеца. Последните социологически проучвания на три различни агенции потвърждават опасението на сините избиратели, че подетият курс на самостоятелно явяване на двете политически партии ще доведе до крах на реформаторската десница. Според данните, СДС и ДСБ остават извън парламента, а обединението между двете формации – дори пет месеца след развалянето на Синята коалиция – запазва шансове за достойно представяне на изборите.

ПГ на Синята коалиция (СК) и евродепутатите на СК продължават да правят заедно смислени, разпознаваеми и медийно отразявани политики, но ръководствата на двете партии продължават да дават противоречиви сигнали за начина им на явяване на следващите парламентарни избори.

Още

Уставът на СДС разрешава да има вътрешнопартийни течения. Според Надежда Нейнски в срещата са участвали представители на партията от почти всички области в страната.

Мартин Димитров и Надежда Нейнски са изпратили отворено писмо до членовете и ръководствата на СДС и ДСБ, с което ги призовават да започнат преговори за обединението.

Ако това не се случи, има реална опасност и двете партии да не влязат в следващия парламент, което ще отвори място на формации като тази на Меглена Кунева, която може да обере гласовете на разочарованите десни избиратели.

Мартин Димитров, който се прости с лидерския пост в СДС след решение на Националния съвет за отказ от съюза с ДСБ, посочи, че разделението е било огромна политическа грешка или умишлен опит за политическо убийство на двете партии. "Създаваме група за натиск в СДС, за да се продължи проектът "Синя коалиция", защото всичко друго ни води към пълно унищожение", каза той. Според него, ако не бъдат взети мерки, България ще осъмне с ляво управление, което ще задълбочи кризата.

Ваньо Шарков каза, че новата група няма намерение да разделя СДС, а да работи за единна десница. Той уточни, че писмото е отправено към всички, които участват в момента в Синята коалиция, но първо към основните две политически сили в нея - СДС и ДСБ.

Кабаиванов: Твърдата ни позиция е за самостоятелно участие в изборите

Това е играно през годините, коментира пред БНР председателят на СДС Емил Кабаиванов. Той припомни, че Надежда Нейнски е била учредител на Демократичната алтернатива в СДС по времето, когато лидер на партията е бил Петър Стоянов.

През пролетта Нейнски бе в преговорния екип за постигане на споразумение с ДСБ. От партията на Костов го приеха, а СДС го отхвърли, продължи Кабаинов.

Той отрече да има разцепление в СДС по отношение на политиката с другите десни партии. Новата инициатива се подкрепя от трима души, смята Кабаиванов, който е кмет на Карлово, представител на лобито, което работи за разбиване на Синята коалиция.

Ако разчитат да получат депутатски места в следващата листа, да помнят, че това няма да стане, защото местата се определят на вътрешни избори, продължи той.

Според Кабаиванов инициаторите на фракцията са искали да правят нова политическа формация, но като се видели, че тя няма да има успех, са се отказали и са преминали към "вътрешен фракционизъм".

Кабаиванов отново подчерта, че позицията на ръководството на СДС остава твърда - самостоятелно явяване на изборите.

ДСБ са за единна дясна опозиция и срещу колаборация с ГЕРБ

От ДСБ коментираха, че вододелът е отношението към ГЕРБ и явно има хора в СДС като Нейнски, Димитров и пр., които не споделят намесата на управляващите във вътрешните работи на Синята коалиция.

Мнозинството от десните избиратели са опозиционно настроени и са за единна опозиция, каза зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев на пресконференция в понеделник. "Това са съвсем резонни гласове в СДС", добави той. По думите му от ДСБ не са премълчавали ролята на ГЕРБ за това СДС да напусне Синята коалиция. "Очевидно опозиционно настроените лидери в СДС не са съгласни с тези действия и с тази намеса на управляващите в десницата", посочи Кънев.

Лидерът на ДСБ Иван Костов даде за пример последния конгрес на Европейската народна партия (ЕНП), който се проведе в Букурещ. "Там бяха моите колеги и са видели, че колегите от СДС са направили шпалир да посрещнат делегацията на ГЕРБ, водена от Цветан Цветанов. Че са ги изкарвали на терасата на разговор само с един поглед. Все такива неща, които поставят блед щрих", посочи Костов.

Сегашното ръководство на СДС носи тежка отговорност и в колаборация с ГЕРБ извади СДС от единната десница, смята Радан Кънев. Разделянето на десницата обслужва фактори извън нея и в този смисъл противопоставянето между ГЕРБ и формацията на Меглена Кунева изглежда доста фалшиво, защото в опитите си да разбие Синята коалиция, ГЕРБ, всъщност, подпомага политическото развитие на нейния проект, продължи той и допълни, че фалшивите десници се подкрепят.

Нищо от това, което виждаме в момента, не дава възможност да си помислим, че нашата позиция към управляващите и тази на сегашните лидери на СДС би съвпаднала, каза Кънев.

Кънев каза, че не открива вина на ДСБ в разпада на Синята коалиция. "Нито едно политическо действие не е било в тази посока. Всички са били в обратната - консолидация на дясното срещу слабото управление, срещу монополите, срещу престъпността, срещу корупцията", каза още зам.-председателят на ДСБ.

ДСБ определят тона в писмото на новата фракция "Единство" като пораженчески.

Радан Кънев не се съгласи, че всички социологически проучвания сочат, че сами нито ДСБ, нито СДС не могат да влязат в следващия парламент. "Това не отменя факта, че единна десница би имала много по-голямо влияние в следващия парламент и би допринесла за промяна на икономическата политика на страната", уточни той. Според него не е моментът да си късаме ризите и да твърдим подобни неща.

По повод направеното от Мартин Димитров сравнение, че десницата е като "Титаник", който девет месеца преди изборите вижда айсберга, но не променя курса, Кънев коментира: "Няма такъв айсберг. Корабът опозиция е с товар - програмата за промяна за българската икономическа политика, а неговият курс е доста различен оттам, където е айсбергът." На когото курсът му е към колаборация с ГЕРБ и запазване на статуквото, той върви към айсберга, заключи Кънев.

"Онзи ден единствените, които застанаха на позиция срещу реставрацията и реанимацията на живковизма в България бяха ДСБ, категорично твърдо и неотстъпчиво направихме това, включително и с риска да бъдем наречени сини талибани", заяви от своя страна Иван Костов, припомняйки реакцията на партията си към научната конференция за Людмила Живкова, проведена в Софийския университет.

Още по темата
Още от България