Фракция на евроскептиците с 55 депутати бе създадена в Европейския парламент

Фракция на евроскептиците с 55 депутати бе създадена в Европейския парламент

Чешката партия “Граждански демократи”, начело с бившия премиер Мирек Тополанек, обяви създаването на нова фракция в Европейския парламент, наречена група на Европейските консерватори и реформатори. Същевременно и лидерът на полската евроскептична опозиционна партия "Право и справедливост" и бивш премиер Ярослав Качински също обяви създаването на групата, като наблегна, че в основата ѝ ще бъдат семейните ценности и суверенитета на страните членки на ЕС. "Право и справедливост" бе критикувана в страната си за отявлените хомофобски, антируски и антигермански изказвания..

Ядрото на новата фракция се състои от 55 евродепутати от осем държави и се оформя като четвъртата група в Европарламента. Сред основателите са британските консерватори – с 26 евродепутати, полската "Право и справедливост"-15 мандата, чешките граждански демократи- 9 евродепутати, а от Белгия, Финландия, Унгария, Латвия и Холандия в групата влизат по един депутат.

Според изявления на представител на чешките граждански демократи в медиите генерален секретар на новата фракция е приел да бъде британецът Франк Барет.

Първата среща на Европейските консерватори и реформатори ще бъде на 14 юли в Страсбург.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?