Фрактури от остеопороза вземат 10 хил. жертви годишно у нас

В България годишно близо 10 000 души на възраст над 80 години умират от фрактури в следствие на остеопороза. Това съобщиха лекари-специалисти в Плевен, като се позовават на актуална медицинска статистика във връзка със Световен ден за борба с остеопорозата, който е на 20 октомври.

От 20 до 24 октомври в Плевен ще има изследвания на костната плътност на по-ниски цени и консултация със специалист-ревматолог.

Остеопорозата е трето социално значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, а прогнозата е, че до 2020 г. тя ще заеме второто място, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

Всяка трета жена и всеки пети мъж в света над 50-годишна възраст е с остеопороза, сочат данните на СЗО. В различни европейски държави необходимото лечение получават 15-20 на сто от хората с остеопороза, а в България - 3-4 на сто, твърдят специалистите.

С тежки последици е счупване в областта на бедрената шийка - 20 на сто от тези пациенти загиват до шестия месец поради обездвижване и развитие на пневмонии, уточняват те.

Споделяне

Още от България