"Франкенщайн"-мумии открити във Великобритания

Женският скелет "Франкенщайн"

Британски археолози са открили мумии, съставени от останките на няколко души, досущ като героя на Мери Шели Франкенщайн, пише LiveScience. Предполага се, че останките на хора от различно потекло са били смесени в един родов скелет. Пълната статия за изследването ще бъде публикувана в The Journal of Archaeological Science.

При разкопки през 2001 г. на един от островите в близост до крайбрежието на Шотландия са били открити останки от няколко мумифицирани тела. Те се намирали под основите на голям археологически обект на възраст около 3 хил. години.

 

Учените направили анализи на два от скелетите – мъжки и женски, и се оказало, че те са съставени от частите на различни хора. Мъжката била микс от поне трима души, а женската – от четирима. Това било установено чрез ДНК-анализ и други изследвания, които открили например следи от артрит в едните кости, докато в другите нямало и следа от това заболяване.

 

Радиовъглероден анализ пък позволил да се определи, че от момента на смъртта на хората и последвалата мумификация и погребването им под фундамента са минали повече от 600 години. Според учените рекомбинацията на телата е станала по различно време – при мъжа това се е случило в периода 1440-1260 година преди новата ера, а при жената - 1310-1130 година преди новата ера.

 

Това не е станало случайно, а нарочно и свидетелство за това е фактът, че за различните мумии това е правено по различно време, смятат изследователите. Според тях е възможно преразпределението на частите от телата да е било част от ритуал по обединение на няколко рода в един. Допуска се и, че подобна комбинация от останки в далечното минало да е представлявала един вид "документ" за право на собственост върху земите.

 

Археолозите коментирал, че новите находки ще доведат до преразглеждане на представата на хората за това как древните обитатели на Британските острови са общували с мъртвите.

Споделяне

Още от Свят