Франкфуртер алгемайне цайтунг: Многобройни спънки пред коалиция на НДСВ и БСП

Сформирането на бъдеща правителствена коалиция между БСП и НДСВ е изправено пред многобройни политически спънки, пише германският вестник Франкфуртер алгемайне цайтунг, цитиран от радио Дойче веле.

Изданието цитира заместник-председателя на БСП Румен Овчаров, че макар и неговата партия като най-силно представена в бъдещия парламент да е в правото си да издигне кандидатурата на партийния лидер Сергей Станишев за премиерския пост, социалистите ще поставят, както много пъти до този момент, националните интереси над партийните.

Вестникът пише, че Коалиция за България получава 83 места в новото Народно събрание и заедно с 53-те места на НДСВ биха разполагали с мнозинство.

Като проблем се явява обаче предизборното обещание на социалистите, че при победа ще се погрижат за одържавяването на имотите на Симеон

Сакскобургготски. С този свой предизборен лозунг БСП намери одобрение сред онези българи, които са поддръжници на идеята, че Симеон се е завърнал през 2001 г. в България с една-единствена цел, а именно възвръщането на семейното имущество, отбелязва вестникът и заключава: Едно е ясно - Станишев ще трябва да изневери поне на това свое предизборно обещание, ако цели да сформира коалиционно правителство с партията на досегашния български премиер.

Като друг основен проблем се явява фактът, че Симеон Сакскобургготски се кандидатира при провелите се в събота избори не за място в парламента, а за премиерски мандат. Ако това негово очакване не бъде изпълнено, той най-вероятно ще се оттегли от политическата сцена, тъй като никой не би могъл да си представи някогашния цар на поста на заместник-министър председател или външен министър. В България се спекулира също с възможността за сформирането на коалиционно правителство от двете партии, което да се ръководи обаче от трета личност, пише Франкфуртер алгемайне цайтунг.

Тогава социалистите биха могли да гарантират на Сакскобургготски подкрепата си, в случай че той издигне кандидатурата си за президентския пост. Това обаче надали би се понравило на настоящия държавен глава и бивш партиен лидер на социалистите Георги Първанов, който самият се стреми към пореден мандат.

Функционерите на третата по сила партия, ДПС, потвърдиха още преди парламентарните избори интереса си към участие в коалиционно правителство съвместно със социалистите и партията на Симеон Втори. Тазгодишният изборен резултат е най-добрият в историята на ДПС, което в София се аргументира не на последно място с появата на националистическата партия "Атака".

Ксенофобски и расистки идеи бяха част от предизборната програма на "Атака", което явно е накарало представителите не само на турското, но и на ромското и други етнически малцинства в България да подкрепят Движението за права и свободи. В случай, че трите най-силни партии не постигнат споразумение за сформиране на коалиционно правителство, тази възможност биха могли да получат двете коалиции с лидери Надежда Михайлова и Стефан Софиянски и партията на Иван Костов, смята изданието. Тримата са работили вече заедно до изборното поражение през 2001 г. Понастоящем обаче вероятността за сътрудничество между Костов и Михайлова е равна на нула. Като допълнителен проблем се явява фактът, че Костов отказва да участва в правителство под ръководството на Симеон Сакскобургготски, се посочва в статията на немския вестник, цитирана от радио Дойче веле.

Още по темата
Още от Избори 2005

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?