"Франкфуртер нойе пресе": В България управлява организираната престъпност

В България управлява организираната престъпност, в Румъния съдебната система е зависима, а в Унгария правителството ограничава основните права на гражданите.

Това твърди в свой коментар в четвъртък журналистът Сузане Кийдинг в германското издание "Франкфуртер нойе пресе".

Статията ѝ се позовава на констатации от последните доклади на Европейската комисия, отбелязвайки, че евроекспертите редовно установяват хроничните дефицити на Румъния, България и Унгария, а наскоро и при хърватите.

През 2008 г. ЕК замрази 800 милиона евро помощи за България. По-късно парите бяха освободени. На всичко отгоре, проблемните държави имат много добра представа за уникалния си потенциал за изнудване – много важни решения в рамките на ЕС изискват консенсус. Така санкциите могат лесно да се превърнат в разменна монета, пише изданието.

Кийдинг отбелязва като най-сериозен проблем неспособността на Европа да си вземе поуки, посочвайки, че "Черна гора и Сърбия вече са кандидатки за присъединяване, а в не много далечно бъдеще следва Албания".

Без структурни реформи, това е още една крачка към ръба на неефективността, подчертава в коментара си германският журналист.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?